In het tweede kwartaal van 2024 is zowel de omzet als de operationele winst (EBIT) van detacheerder Brunel in Nederland gestegen. Wereldwijd daalde de EBIT juist. Ook qua conversie doet Brunel het in Nederland beter dan gemiddeld.
De totale omzet van de detacheerder bedroeg 346,3 miljoen euro in het tweede kwartaal. Dat is 6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De EBIT daalde wereldwijd met 2 procent, naar 10,9 miljoen euro. De conversie daalde van 16,8 naar 16,7 procent. De detacheerder spreekt van een plan om de conversie te verhogen en jaarlijks 20 miljoen euro te besparen op kosten. “Dat kunnen wij realiseren doordat wij onze wereldwijde digitale infrastructuur hebben geüpgraded en deze blijven verbeteren”, aldus ceo Jilko Andringa.
Brunel, het detacheringsbureau dat al bijna vijftig jaar hoger opgeleide professionals detacheert in intussen ruim veertig landen, presteerde in Nederland bovengemiddeld goed. De omzet groeide hier lichter, met 4 procent naar 54,3 miljoen euro, maar de EBIT steeg van 3- naar 3,9 miljoen euro. Ook de conversie groeide flink, van 22,4 naar 28,1 procent.
Wel is er duidelijk sprake van afkoeling. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de omzet wereldwijd nog met 10 procent. En over heel 2023 rapporteerde Brunel Nederland een omzetgroei van 11,9 procent. “We investeren in groei en salescapaciteit, maar evalueren ook de ondersteuningsrollen, teamomvang en managementlagen”, aldus Andringa.
Dubbele groeicijfers in 2023
De 11,9 procent omzetgroei van Brunel Nederland in 2023 lag significant hoger dan het marktgemiddelde van alle detacheerders (7,4 procent). Dat bleek uit de Flexmarkt Omzetranglijst top 100. Dat verbaasde Andringa niet, zei hij tegen Flexmarkt: “Specifiek aan hoger opgeleide professionals was in 2023 enorme behoefte. We leven in een wereld waar snelle veranderingen plaatsvinden met gevolgen voor de arbeidsvraag. Technologische veranderingen, zoals de komst van AI. Maar ook geopolitieke ontwikkelingen, denk aan het sluiten van het Suezkanaal, of de spanningen in het Midden-Oosten. Deze hebben directe gevolgen voor de supply chain.
“In dat soort gevallen zijn er op korte termijn hoger opgeleide professionals nodig. Dit geldt ook voor ons eigen land. We hebben onder meer problemen met de woningbouw, wat leidt tot versnelde vergunningsprocedures. Daar is dan weer snel extra capaciteit voor nodig.”
Volgens Andringa is detacheren een goed antwoord op deze uitdagingen. “Natuurlijk zien we ook een toestroom naar vaste banen onder de hoger opgeleiden. Maar vaak gaat het om relatief kortdurende projecten. Voor een inlener past detacheren daar beter bij dan iemand in dienst nemen.”
Andringa durfde geen enthousiaste voorspelling aan voor 2024: “Door alle economische onzekerheden ben ik wat aan de voorzichtige kant voor dit jaar.”