CBS: sterkste groei uitzendwerk in jaren

0

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is in het laatste kwartaal van vorig jaar gegroeid in het hoogste tempo in meer dan vier jaar.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Vergeleken met 2013 steeg zowel het totaal aantal uitzenduren als de omzet van de uitzendbranche aanzienlijk. Het aantal uren steeg met 6,6 procent en de omzet met 5,5 procent.

Uitzenduren
In het vierde kwartaal van 2014 steeg het aantal uitzenduren met 2,4 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dit is de grootste stijging in ruim vier jaar. Net als in het derde kwartaal zijn zowel de uren in langlopende als kortlopende contracten gestegen.

Voor heel 2014 geldt dat het aantal uitzenduren 6,6 procent hoger lag dan in 2013.

Langlopende uitzendcontracten
In het vierde kwartaal steeg het aantal uren in langlopende contracten zoals detachering en payrolling met 3,7 procent. Deze vorm van uitzendwerk neemt al drie jaar toe, wat in lijn is met de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. Werkgevers willen flexibeler zijn in het aannemen en afstoten van personeel en geven werknemers steeds vaker een langlopend uitzendcontract in plaats van een vaste aanstelling.

Kortlopende uitzendcontracten
Het aantal uren in kortlopende contracten steeg ook, namelijk met 1,4 procent. Dit was voor het tweede kwartaal op rij. De ontwikkeling van de kortlopende uren loopt doorgaans voor op die van de rest van de arbeidsmarkt.

Uitzendbranche optimistisch over 2015
Ondernemers in de uitzendbranche zijn optimistisch gestemd over de omzet en de eigen personeelssterkte in 2015. Per saldo verwacht ruim 22 procent meer personeel in te kunnen zetten in het lopende jaar. Dat is fors meer dan aan het eind van 2013. Het saldo dat een toename van de omzet verwacht in 2015 komt uit op 30 procent. Dat is nagenoeg gelijk aan het saldo van een jaar eerder.

 

Bron: CBS/ANP

Lees ook:

 

In mei publiceert Flexmarkt de Omzetranglijst 2014. De Omzetranglijst levert cijfers, trends en uitgebreide analyses door specialisten en is daarmee toonaangevend binnen de flexbranche. Wil je jouw bedrijf ook (weer) terug zien in de benchmark voor de flexbranche? Vul dan het Vragenformulier Omzetranglijst 2014 in. Dit kan tot uiterlijk donderdag 5 maart!

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer