Herstel uitzendbranche blijft uit

0

De omzetbranche krimpt in 2012 met 1,5 procent. Dat blijkt uit een analyse van ABN AMRO. De bank noemt 2012 ‘een verloren jaar voor de uitzendbranche’. Verder wordt gesteld dat een omzetherstel het komende half jaar uitblijft.

De omzet in de uitzendbranche staat sinds het voorjaar van 2012 in vrijwel alle sectoren onder druk. De industriële en technische sector hebben de grootste negatieve impact, terwijl de omzetgroei uit de administratieve sector slechts beperkt is. In de medische sector zijn de omstandigheden echter minder gunstig en blijven marktwerking en bezuinigingen de branche parten spelen. Hoewel de omzetkrimp tot 1,5 procent beperkt blijft, is 2012 een verloren jaar voor de uitzendbranche.

Herstel
Omzetherstel is in het komende halfjaar niet waarschijnlijk volgens de bank. Zo is de economie in het derde kwartaal sterker gekrompen dan verwacht en heeft ABN AMRO haar verwachting voor 2012 naar beneden aangepast tot een krimp van 0,7 procent. Het sentiment in de industrie – de belangrijkste afnemer van uitzendkrachten – is iets verbeterd, maar het uitgangspunt van de meeste indicatoren (zoals werkloosheid, vacatures en de inkoopmanagers index) is nog ongunstig. Ook de indicatoren voor de Duitse industrie – een belangrijke afnemer van Nederlandse industriële producten – staan nog negatief.

Omzetstijging
Op de langere termijn heeft de opleving van de mondiale economie positieve effecten voor de Nederlandse economie. Door een gematigde groei van het bruto binnenlands product kan de omzet van de uitzendbranche geleidelijk herstellen. Daarnaast groeit de omzet in de industrie in 2013 met 3 procent en ook de omzetten in de transportsector en de groothandel zullen stijgen. Bij de meeste laat cyclische sectoren ligt echter een omzetkrimp in het verschiet, waarop de zakelijke dienstverlening de enige uitzondering is met een gematigde groei van ongeveer 1 procent.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer