‘Werkloosheid stijgt het hardst in Flevoland’

0

De werkloosheid stijgt volgend jaar het hardst in het noorden van het land en in de provincie Flevoland. In deze provincie komt 10 procent van de beroepsbevolking thuis te zitten.

Dat schrijft het economische bureau van ING in rapport.

Gemiddeld stijgt de werkloosheid in de drie noordelijke provincies (Groningen, Friesland en Drenthe) en in Flevoland in 2013 tot rond de 9 procent. Dit jaar is dat naar verwachting ongeveer 8 procent. Ook Zuid-Holland, dat met 137.000 werklozen volgend jaar voor bijna een kwart bijdraagt aan de totale werkloosheid, komt met 8,2 procent dik boven het gemiddelde uit. Gemiddeld komt de werkloosheid in Nederland volgens de bank dit en volgend jaar uit op respectievelijk 6,4 procent en 7,2 procent van de beroepsbevolking.

Economische krimp
Dat steeds meer mensen zonder baan komen te zitten, hangt samen met de krimp van de economie. Flevoland is opvallend genoeg de enige provincie waar de economie volgend jaar niet krimpt. De consumptie wordt daar volgens ING overeind gehouden door de sterke bevolkingsgroei. De hoge werkloosheid in Flevoland wordt vooral veroorzaakt door het grote aantal schoolverlatersdie geen baan kunnen vinden.

Lage werkloosheid
Zeeland blijft, ondanks een ontslaggolf in de industrie het beste presteren. De werkloosheid onder de Zeeuwen komt volgend jaar uit op 6 procent, denkt ING. ‘Traditioneel heeft Zeeland een heel lage werkloosheid; het aanbod sluit daar goed aan bij de vraag’, aldus een econoom van de bank.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer