In juni was 3,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden bijna niet veranderd, meldt het CBS. UWV registreerde eind juni 168 duizend lopende WW-uitkeringen, drieduizend minder dan eind mei.
Het CBS wijst erop dat het aantal WW-uitkeringen in deze periode vaak afneemt, omdat er vanaf het voorjaar in bijvoorbeeld de bouw en de landbouw meer werk is. Het aantal WW-uitkeringen daalde afgelopen maand het sterkst in de sectoren bouw (-8 procent), uitzendbedrijven (-6,2 procent) en landbouw, groenvoorziening en visserij (-5,3 procent).
Uit de tweedekwartaalcijfers van Intelligence Group blijkt dat de Nederlandse arbeidsmarkt tekenen van afkoeling vertoont, maar desondanks krap blijft. Als opvallende trend noemt de marktonderzoeker de stijging van de arbeidsmarktactiviteit. Het percentage werknemers dat actief op zoek is naar ander werk, steeg van 8,1 naar 9,1 procent. Tegelijkertijd daalde het aantal baanwisselingen met 93 duizend ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Er wordt meer gezocht en aangeboden, maar minder bewogen en gevonden. Normaliter een signaal van afkoeling op de arbeidsmarkt, aldus Intelligence Group.
Nepvacatures
Ceo Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group plaatst vraagtekens bij het hoge aantal openstaande vacatures. “Wij en ook andere analisten vragen zich af of de vraag naar werknemers niet kunstmatig hoog, is onder andere door niet echte (fake) vacatures, of door vacatures die wel vervuld zijn, maar niet offline worden gehaald, of waar mensen voor misschien wel de toekomst worden gezocht”, aldus Waasdorp. “Dit zou kunnen verklaren waarom we enerzijds tekenen van afkoeling zien, maar anderzijds nog steeds een hoge vraag naar personeel waarnemen.”
De onderzoeker ziet de wervingsdruk, een belangrijke indicator van schaarste op de arbeidsmarkt, licht stijgen. 41,5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is het afgelopen kwartaal minimaal één keer door een werkgever of recruiter benaderd voor een nieuwe baan. Werknemers worden gemiddeld 8,6 keer per jaar benaderd voor een nieuwe baan, wat weliswaar hoog is, maar een daling ten opzichte van voorgaande perioden.
Arbeidsmigranten
Eerder deze maand bleek dat een kwart van de werkgevers steeds vaker kiest voor arbeidsmigranten om het tekort aan Nederlands personeel op te vangen. Toch zegt maar 6 procent van de werkgevers het meest succesvol geworven te hebben door zich te richten op arbeidsmigranten. Twee op de vijf werkgevers vangen personeelstekorten op door zelf bij te springen op de werkvloer.