Marieke Mulder is adviseur inclusieve arbeidsmarkt bij werkgeversvereniging AWVN. In zogenoemde Communities of Practice (CoP) brengt zij werkgevers een wetenschappelijk bewezen methode bij die objectieve werving en selectie bevordert.
Tekst: Guido de Kanter
Al jaren zijn er ongelijke kansen op de arbeidsmarkt. De achterstand van groepen als niet-westerse allochtonen is structureel en wordt maar deels verklaard door verschillen in opleidingsniveau, werkervaring of leeftijd. Daarom onderzocht TNO, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), hoe aanpassingen in het proces van werving en selectie kunnen helpen om te achterhalen wie daadwerkelijk de beste kandidaat is.
Het onderzoek van TNO leverde een werkwijze op van drie interventies. “In onze Communities of Practice oefenen we met zes tot tien werkgevers een jaar lang met deze methode”, vertelt Marieke Mulder, adviseur inclusieve arbeidsmarkt bij werkgeversvereniging AWVN. “De eerste interventie is het inclusief herschrijven van vacatureteksten, waarin je je volledig richt op de vier tot zes kerncompetenties die je zoekt.
“Bij interventie 2 maak je een eerste objectieve selectie. We vragen geen brief of cv meer, maar stellen een klein aantal kwalificatie- of competentievragen. Je kunt bijvoorbeeld het werk- en denkniveau heel belangrijk vinden, het hebben van een rijbewijs, of een competentie als samenwerken kan een must zijn. Dan maak je je eerste selectie op basis van dit handjevol criteria. Vervolgens, in de laatste interventie, ga je gestructureerd interviewen. Je bedenkt vooraf de vragen die je aan iedereen gaat stellen, en die je ook normeert.
“Je bent dus al in een vroeg stadium heel nadrukkelijk bezig met de benodigde competenties. En je bedenkt van tevoren wat voor antwoorden en welk gedrag een excellente score opleveren. Dit geeft je trouwens ook handvatten voor terugkoppeling aan kandidaten die het niet worden: je kunt heel concreet tegenover hen benoemen welke competenties zij nog zouden kunnen ontwikkelen voor de functie waarop gesolliciteerd is.”
Kom naar FlexForward 2024 met 50% korting
Marieke Mulder is een van de sprekers op FlexForward 2024, hét event voor praktische groeikansen in de flexbranche. Op 15 oktober vertelt zij meer over inclusieve en objectieve werving en selectie. Schrijf je nu in en ontvang maar liefst 50% vroegboekkorting!
Voorkeursbeleid toepassen
Mulder is tevreden over de hoeveelheid tractie die de werkwijze begint te krijgen: “Sinds 2022 hebben al meer dan vijftig werkgevers deelgenomen. Organisaties als de gemeente Utrecht, Ikea en zorgverzekeraar CZ passen deze methode inmiddels toe.” Wat halen deze organisaties eruit? “Misschien ontdek je via een cultuur- of inclusieanalyse dat je een tekort hebt aan medewerkers uit een bepaalde generatie. Of aan mensen met een niet-westerse achtergrond. Of dat je banen kunt bieden die zich uitermate lenen voor mensen in het autistisch spectrum. Dan kun je voorkeursbeleid toepassen. Met de juiste argumenten mag een werkgever daar ook op werven. Als je dit serieus wilt aanpakken, dwingt dat je om op zoek te gaan naar nieuwe kanalen om alle relevante doelgroepen te bereiken. Ik denk dat dat een mooie vervolgstap hierop is.”
Mulder noemt de Communities of Practice-methode een stap voorwaarts. “In de huidige groep werkgevers zitten drie uitzenders. Zij geven aan dat ze deze interventies eerst zelf willen leren toepassen op de werving en selectie van de eigen recruiters, want dan gaan ze het snappen. Vervolgens wordt het hun manier van werken, en kunnen ze het richting opdrachtgevers ook veel beter uitleggen en implementeren. Ik vind het mooi dat ze bij hun eigen organisatie beginnen.”
Kosteloos deelnemen
Er zijn inmiddels genoeg interessante en leerzame casussen door te nemen, besluit Mulder. “Bijvoorbeeld van de werving voor een recruitmentfunctie, die we in een CoP onder de loep hebben genomen. Hoe kwam men daarin tot het definiëren van de vijf belangrijkste competenties? Hoe verliepen de gesprekken en de voorbereiding daarvan? Ik kan stap voor stap laten zien wat de interventies zijn, hoe je ze toepast en hoe ze in de praktijk uitpakken.
“Mochten mensen nieuwsgierig zijn: in oktober begint er weer een Community of Practice, en er zijn nog plaatsen vrij. Men kan zich aanmelden via de AWVN. Dankzij subsidie van het ministerie van SZW is het voor werkgevers kosteloos.”