Uit een recent onderzoek van Nextens, uitgevoerd onder ondernemers en financieel managers, blijkt dat slechts 23% verwacht dat de maatregelen die op Prinsjesdag 2024 worden aangekondigd een positief effect zullen hebben. Ook op de lange termijn zijn de verwachtingen binnen de sector laag.
Dit gebrek aan optimisme geldt in het bijzonder voor de uitzendbranche, waar fiscale druk en complexe regelgeving vaak als een belemmering worden ervaren.
Belastingcomplexiteit blijft een groot probleem
Net als veel andere sectoren worstelt de uitzendbranche met de complexiteit van de Nederlandse fiscale regels. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 62,8% van de ondernemers en financieel verantwoordelijken de overheidsregelingen als te ingewikkeld ervaart. Slechts 34% vindt dat ‘Nederland op dit moment een betrouwbaar belastingstelsel heeft voor bedrijven’. Er is weinig hoop dat de nieuwe regering zorgt voor economische groei, de verhoging van het minimumloon levert voor maar 34% van de respondenten een voordeel op.
Slechts 36% van de ondernemers verwacht dat het nieuwe kabinet de belastingregels eenvoudiger gaat maken. Binnen kleinere bedrijven, met minder dan 25 personen, ligt dit vertrouwen zelfs nog lager, met minder dan 30%. Bij grotere bedrijven is er meer hoop op voordeel van het nieuwe kabinet (25%), dan bij kleinere bedrijven waar het vertrouwen onder de 20% ligt.
In Zuid-Nederland is er de meeste hoop op positieve effecten, met zo’n 30%. Dit komt mogelijk door het besluit van Rutte-IV in 2024 om onder de naam ‘Beethoven’ 2,5 miljard euro te investeren in microchipsector Brainport Eindhoven.
Lees ook: Steeds meer Nederlanders gebruiken kunstmatige intelligentie
Weinig draagvlak voor hogere belastingen
Ondanks de frustratie over de complexiteit van het huidige belastingsysteem, blijkt uit het onderzoek dat slechts 18% van de ondernemers bereid is meer belasting te betalen als dat zou leiden tot een eenvoudiger systeem. Wel vindt 57% het belangrijk dat er in het belastingstelsel ruimte blijft voor uitzonderingen om specifieke organisaties te ondersteunen.
Juliette Goetzee, managing director van Nextens, benadrukt de uitdagingen die de nieuwe regering te wachten staan. “Hoewel het kabinet enkele fiscale aanpassingen lijkt terug te draaien, zoals bij de expatregeling en overdrachtsbelasting, blijft de behoefte aan structurele hervormingen groot.” Voor de uitzendbranche betekent dit dat een vereenvoudiging van de belastingregels en verlichting van de fiscale druk hoog op de agenda zouden moeten staan, wil de sector blijven groeien en bijdragen aan de arbeidsmarkt.
Bron: Onderzoek Nextens (augustus 2024) onder 825 financieel verantwoordelijken, uitgevoerd in samenwerking met PanelWizard Direct.
Lees ook: Overheidssubsidie voor praktijkleren: BBL-opleiders kunnen tot 17 september aanvragen