Steeds meer Nederlanders gebruiken kunstmatige intelligentie

0

In 2024 heeft 23 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder teksten, video’s of afbeeldingen gemaakt met behulp van een programma met kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral jongvolwassenen zijn actief met deze technologie; onder 18- tot 25-jarigen was het gebruik het hoogst. Ook 25- tot 35-jarigen maakten relatief veel gebruik van AI-programma’s, met 41 procent. Oudere generaties, zoals 75-plussers, gebruikten deze tools veel minder, slechts 1 procent van hen deed dat.

Lees ook: De Europese AI-wetgeving is van kracht: waarmee moet je rekening houden?

Slimme apparaten

Daarnaast heeft bijna 90 procent van de Nederlandse huishoudens slimme apparaten of systemen in huis, zoals slimme verlichting, beveiligingssystemen of huishoudelijke apparaten. Het gebruik van deze technologie is in de afgelopen twee jaar flink gegroeid, blijkt uit onderzoek van het CBS naar het ICT-gebruik van huishoudens en personen in 2024.

Opvallend is ook dat mannen vaker kunstmatige intelligentie toepassen dan vrouwen, met 27 procent tegenover 20 procent.

Hoogopgeleiden gebruiken vaakst ChatGPT

Rond 34 procent van de mensen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding gebruikte in 2024 ChatGPT of een vergelijkbaar programma. Van de mensen met een havo-, vwo- of mbo-diploma gebruikt 19 procent kunstmatige intelligentie en 16 procent van de mensen met basisonderwijs of een vmbo-diploma.

Flexwerken met technologische veranderingen

Ook de flexbranche staat grote technologische veranderingen te wachten, zegt Deborah Nas, hoogleraar ‘strategic design for technology-based innovation’ aan de TU Delft. “Kunstmatige intelligentie gaat wel degelijk veel impact hebben op de werkvloer, ook binnen de flex. De ontwikkelingen gaan al heel snel”, vertelt Nas.

Voor de flexbranche is de ontwikkeling van AI goed om in de gaten te houden, vertelt de hoogleraar, omdat er vaak flexkrachten zitten op functies waar AI grote impact op gaat hebben.

Lees het hele interview hier.

Op 15 oktober is Deborah Nas een van de sprekers op het FlexForward-event. 
Ze geeft je tips en tricks over hoe je met nieuwe technologie om kan gaan in de praktijk.
Wil je hier bij zijn? Meld je dan nu aan voor het event.

Over Auteur

Reageer