‘Bepaling inlenersbeloning stroomlijnen cruciaal voor uitzender én inlener’

0

Met de Wtta op komst wordt het voor flexbedrijven nog belangrijker om de inlenersbeloning goed in te regelen. Brightmine, voorheen bekend als XpertHR, werkt aan een oplossing om dat proces voor alle betrokken partijen veel efficiënter te maken. “Zo voldoe je meteen aan de strengere regelgeving.”

Het vaststellen van de juiste inlenersbeloning is al niet eenvoudig, maar de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) gaat er met nieuwe eisen nog een schepje bovenop doen. De verwachting is dat de toetsing van de inlenersbeloning sterk wordt uitgebreid. Bovendien wordt de inlenersbeloning zelf de komende jaren ook uitgebreid om uitzendkrachten meer zekerheid te geven van een beloning die gelijkwaardig is aan die van vaste medewerkers.

Inleners vinden het ingewikkeld

Brightmine is als specialist in HR- en complianceoplossingen aan de slag gegaan om het verzamelen en toepassen van de inlenersbeloning voor alle partijen eenvoudiger te maken. “We leveren uiteraard al een oplossing op cao-gebied, waarmee je cao’s kunt analyseren en deze data in je eigen systemen kunt integreren”, zegt Teun ter Welle. Hij is verantwoordelijk voor data- en analytics-producten van Brightmine Nederland.

Daarnaast is Brightmine met het oog op de komende regelgeving alle afwijkingen in het beleid van bedrijven in kaart gaan brengen met betrekking tot de inlenersbeloning, inclusief het beloningsbeleid van bedrijven die geen cao volgen. “Ons belangrijkste doel is om het inleners zo makkelijk mogelijk te maken om de gegevens in te vullen. Daar zit wat ons betreft het echte probleem, want voor deze partijen is het over het algemeen heel ingewikkeld om die data goed in het systeem te krijgen. Ze moeten verschillende documenten doornemen en hebben er niet altijd de vaardigheden en tijd voor. Dat horen wij van flexbedrijven, maar dit krijgen we ook terug van de inleners die gebruik maken van ons HR & Compliance Center voor de flexmarkt.”

De boetes zijn voor het uitzendbureau

De inlenersbeloning is ingewikkeld voor inleners, maar ook een vraagstuk voor flexbedrijven. Zeker als de informatie niet juist overkomt: “Bedrijven doen het nu nog vaak handmatig met formulieren en geven bijvoorbeeld eenvoudigweg aan dat ze de cao volgen. Later blijkt dat dan toch niet helemaal te kloppen, of blijken ze een eigen interpretatie te hebben”, geeft Ter Welle als voorbeeld. ‘Dat is vervelend voor het uitzendbureau, want dat blijkt dan met een verkeerde inlenersbeloning te rekenen. Dan moeten ze achteraf allerlei zaken aanpassen en uitzendkrachten extra betalen, terwijl ze niet altijd worden terugbetaald door inleners. Behalve dat zulke afwijkingen voor meer werk zorgen, krijgen de uitzendbureaus de boetes en problemen op hun bord. Terwijl de inlener verantwoordelijk is. De wetgeving is op dat punt wat krom.”

Werken met formulieren waarvan de gegevens moeten worden overgetypt, vergroot bovendien de kans op fouten. “Het is efficiënter als de data direct in een systeem terechtkomt.”

Vertaalslag maken

Ter Welle vindt het niet vreemd dat flexbedrijven vaak het proces initiëren. “De bakker op de hoek heeft geen verstand van cao’s en juridische teksten. Als je die informatie allemaal moet vertalen, wordt het voor die ondernemers heel ingewikkeld. Het helpt dan als je die vertaalslag al voor hem kunt maken en kunt vragen of die informatie juist is. Dan hoeft de inlener alleen de zaken te wijzigen die anders zijn dan in de cao. Denk aan een reiskostenvergoeding die in de cao vaak nog op 19 of 21 cent per kilometer staat, maar in de praktijk meestal al 23 cent is.”

Met de WTTA op komst zal deze problematiek alleen maar sterker gaan spelen, zegt Ter Welle. “Je kunt straks niet meer zeggen: deze cao volg je, kun je controleren of dat zo is? De volledige informatie over de inlenersbeloning moet als één pakket vanuit de inlener naar de uitlener. Daar gaan wij beide partijen in ondersteunen met een nieuwe tool.”

Eenvoudiger en altijd up-to-date

Die inlenerstool is dus ook voor de opdrachtgever heel handig. “Inleners die met meerdere uitzendbureaus werken, hoeven bij ons maar een keer de tool in te vullen en aan te geven met welke bureaus de informatie gedeeld mag worden.’ De tool bevat daarnaast bepaalde triggers die je helpen om te controleren of de informatie nog altijd klopt. ‘Als een cao verloopt of als het minimumloon stijgt, geven wij een seintje.’ Brightmine beschikt al over een uitgebreide cao-database dankzij een samenwerking met FNV. ‘We hebben altijd de meest actuele informatie, dus kunnen we de meest relevante triggers genereren.”

WTTA- en CSRD-proof

Belangrijk is ook dat je met het gebruiken van de inlenerstool zeker weet dat je voldoet aan de eisen van de WTTA. “We hebben contact met de ABU en de NBBU om ervoor te zorgen dat we volledig compliant zijn”, zegt Ter Welle. Hij voegt toe dat Brightmine-inleners nog met andere regelgeving te maken hebben die een juiste inlenersbeloning belangrijk maakt. “Met name grotere bedrijven krijgen nu al te maken met de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD. Ze moeten gaan rapporteren over hoe duurzaam ze opereren op het gebied van klimaat, maar ook op het gebied van sociaal ondernemen en voldoen aan wetgeving. Eenvoudig en correct de inlenersbeloning berekenen biedt voor hen dus de zekerheid dat ze op dat punt aan de CSRD voldoen.”

Dit artikel is gesponsord door Brightmine.

Over Auteur

Reageer