Ondernemingsorganisaties negatief over plan minister Kamp

0

Het voorstel van minister Kamp om bedrijven te sluiten wanneer zij bij herhaling gebruik maken van malafide uitzendbureaus is niet in goede aarde gevallen bij ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Minister Kamp wil een registratieplicht invoeren voor uitzendbureaus in het handelsregister. Daarnaast wees de minister op de mogelijkheid om bedrijven te sluiten die bij herhaling gebruik blijken te maken van malafide uitzendbureaus. MKB-Nederland noemt deze laatste maatregel in het Financieele Dagblad ‘overdreven streng’.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn het met minister Kamp eens dat malafide praktijken in de uitzendbranche ‘met wortel en tak’ moeten worden uitgeroeid. Maar het is volgens hen beter om bedrijven nog meer te prikkelen om alleen met gecertificeerde uitzendbureaus te werken. Bedrijven die gebruik maken van gecertifideerde bureaus zouden daarom volledige vrijwaring moeten krijgen van ketenaansprakelijkheid.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn wel positief over het voorstel van de minister over de registratieplicht. Eerder liet ook de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) weten dit een goed plan te vinden. 

Onderzoeker Rolf van Wegberg denkt echter dat gedwongen inschrijving niets oplost, zo meldt het Leidsch Dagblad. Hij deed in Leiden onderzoek naar Poolse werkers in de Bollenstreek. Volgens hem is een verplichte registratie niet toereikend en moet er veel meer gebeuren om malafide bureaus aan het licht te brengen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer