Ondanks de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is de werkloosheid in een groot deel van Nederland gestegen. Vooral in de gemeenten Eemnes en Zoeterwoude nam het aantal werklozen fors toe, met respectievelijk 24 en 29 procent. Dat blijkt uit een analyse van carrièreplatform CVster.nl op basis van CBS-cijfers.
Cvster merkt op dat het CBS de beroepsbevolking in duizendtallen rapporteert, waardoor afrondingen een grotere impact kunnen hebben op de werkloosheidscijfers van kleinere gemeenten. In grotere gemeenten zoals Hoogeveen, Zwartewaterland en Uithoorn was eveneens een flinke stijging zichtbaar, met een toename van 15 procent.
Toch zijn er ook gemeenten waar de werkloosheid juist daalde. De sterkste afnames werden geregistreerd in Texel en Tiel, waar het aantal werklozen met 9 procent afnam.
Rotterdam heeft hoogste werkloosheidspercentage
Hoewel de werkloosheid in sommige gemeenten sneller steeg, blijft Rotterdam de gemeente met het hoogste werkloosheidspercentage. Daar zit 5,2 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Ook in andere grote steden zoals Amsterdam en Den Haag, evenals in studentensteden als Delft, Groningen, Enschede en Leiden, liggen de werkloosheidscijfers relatief hoog. De laagste werkloosheid is te vinden in de Zeeuwse gemeenten Borsele, Schouwen-Duiveland en Veere, waar slechts 2,5 procent van de beroepsbevolking werkloos is.
Lees ook: “De arbeidsmarkt heeft geen instroomprobleem, maar een organisatieprobleem”
Verschillen in uitkeringen: Echt-Susteren meeste WW, Rotterdam hoogste bijstand
Werkloosheid betekent niet altijd dat iemand een WW-uitkering ontvangt. Op Urk krijgt bijvoorbeeld minder dan één op de zeven werkzoekenden WW, mogelijk omdat ze te kort hebben gewerkt, vrijwillig ontslag namen of als zelfstandige werkten. In het Limburgse Echt-Susteren is dat juist anders: bijna twee derde van de werkzoekenden ontvangt daar een WW-uitkering, het hoogste percentage van alle gemeenten.
Ook het aantal bijstandsuitkeringen verschilt sterk per regio. In Rotterdam ontvangt 7,2 procent van de 15- tot 75-jarigen een bijstandsuitkering, het hoogste percentage van Nederland. Andere steden met veel bijstandsontvangers zijn Heerlen, Leeuwarden en Arnhem. Op de Waddeneilanden Ameland en Terschelling en in Urk is de bijstand daarentegen nauwelijks nodig.
Werkloosheid stijgt ondanks personeelstekorten
Hoewel veel sectoren kampen met personeelstekorten, is de werkloosheid toch toegenomen. Dit komt deels door een mismatch op de arbeidsmarkt: veel werkzoekenden hebben niet de juiste vaardigheden voor sectoren zoals IT, techniek en zorg, waar de vraag het grootst is.
Daarnaast zijn bedrijven door inflatie en rentestijgingen voorzichtiger met het aannemen van vast personeel. Ook stoppen sommige zzp’ers door strengere regels rond schijnzelfstandigheid, waardoor ze als werkzoekenden geregistreerd worden. Tegelijkertijd zijn werkzoekenden door de vele vacatures soms kieskeuriger in hun baankeuze.
Deze factoren zorgen ervoor dat de werkloosheid toeneemt, ondanks de vele openstaande vacatures. Hoe de arbeidsmarkt zich verder ontwikkelt.
Meer weten? Ga naar de website van Cvster voor het volledige onderzoek.
Lees ook: Vacature Via versterkt marktpositie met overname Fontanel Jobs