Arbeidsmigrant voelt zich minder welkom

3

Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zijn anders over Nederland gaan denken. Zij zijn minder enthousiast om zich in ons land te vestigen.

Slechts 1 procent van de bijna negenduizend mensen uit Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Estland, Letland en Litouwen, die meewerkten aan een onderzoek van Markteffect in opdracht van OTTO Work Force, noemt Nederland als favoriet vestingsland. De arbeidsmigranten voelen zich niet welkom in Nederland. Ruim een jaar geleden was Nederland nog het favoriete land onder Polen om zich te vestigen. Het Polenmeldpunt van de PVV heeft daar verandering in gebracht. 42 procent van de Poolse arbeidsmigranten geeft aan dat dit hun beeld over werken in Nederland heeft veranderd. Janus Wolosz, secretaris van de Poolse ambassade in Den Haag meldt aan het Financieele Dagblad dat Polen bezorgd zijn. ‘Polen denken tweemaal na voordat ze hier komen.’

Of er ook daadwerkelijk minder migranten naar ons land komen is niet onderzocht. Wolosz kon hier ook geen antwoord op geven. De ABU heeft daar nog geen berichten over heeft ontvangen. ‘Onze leden ervaren geen problemen bij de werving in Oost-Europa’, zegt beleidsmedewerker Jochem de Boer in het FD.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Henry Stroek op

    Is het Polenmeldpunt de werkelijke reden voor de Polen om zich minder welkom te voelden?

    Naar onze mening niet. De Polen, maar ook andere arbeidsmigranten, komen hierheen om geld te verdienen. Ze moeten hiervan leven en velen willen dit investeren in hun eigen toekomst in het thuisland. Denk hierbij aan scholing en huisvesting.
    Zeker na intreden van de crises houden de arbeidsmigranten steeds minder besteedbaar over en ze worden zich hiervan bewust. Lage lonen i.c.m. hoge inhoudingen voor huisvesting en overige voorzieningen zijn hier debet aan.
    Als je vervolgens geen volle weken kunt werken en de kosten gaan wel door dan kun je zelfs negatieve loonstroken krijgen.
    Tevens zien ze steeds meer in dat ze niet gelijk behandeld worden als medewerkers uit Nederland. De uitzend cao staat dit, helaas, nog steeds toe.
    Wij strijden niet voor niets voor gelijk werk gelijk loon.
    Ook voor de Nederlandse werknemers en economie is dit belangrijk. Als arbeidsmigranten n.l., legaal of illegaal, minder verdienen als Nederlanders dan zullen ze elkaar verdringen op de arbeidsmarkt. Hier is niemand bij gebaat.

    Onze conclusie; Geef arbeidmigranten eelijke voorlichting over de situatie in Nederland m.b.t. de kans op werk(voorkom de z.g.n.d. bankzitters en geef ze een eerlijk loon en geen extreme inhoudingen.

    Henry stroek
    CNV Vakmensen

  2. Eemshaven – De FNV heeft voor de Poolse werkers in de Eemshaven, die werken aan de bouw van de RWE/Essent kolencentrale, een onderhandelingsresultaat tegen onderbetaling behaald met de directie van Remak, een groot Pools installatiebedrijf.
    Als de Raad van Bestuur van Remak instemt, krijgen de ongeveer 800 Poolse Remakwerkers in de Groningse Eemshaven binnenkort het cao-loon uitbetaald waar zij recht op hebben. Daarnaast krijgen zij vakantie- en avondtoeslagen uitbetaald en de ADV-dagen in tijd uitgekeerd. Vandaag diende er een kort geding tegen Remak namens Poolse leden van FNV die daar werken.

    Masja Zwart, bestuurder FNV Eemshaven: ?Onder druk van de rechter is Remak tijdens het kort geding opnieuw met ons in overleg gegaan. Dat heeft, na twee schorsingen, geleid tot cao-loon voor de Polen. Eindelijk gaan ze verdienen waar ze recht op hebben. Dit betekent dat Remak fors moet bijbetalen voor de klus in de Eemshaven. Afhankelijk van hun functie krijgen de Remak-werkers 5 tot 20 % meer salaris.?

    Deze constructie moet bestraft worden. Europees aan besteden geen probleem maar dan wel eerlijk. Verlonen in het buitenland moet gewoon verboden worden. Zich niet houden aan de Nederlandse CAO gewoon bedrijf sluiten keihard zijn.

Reageer