Kamer wil opheldering aanpak Poolse migranten

3

De Tweede Kamer wil meer duidelijkheid van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) over de aanpak van problemen met Poolse en andere Oost-Europese arbeidsmigranten.

CDA’er Eddy van Hijum voelde Kamp dinsdag tijdens het vragenuur aan de tand. Volgens Van Hijum kon de minister weinig concreets laten zien. Hij vroeg de VVD-bewindsman snel iets op papier te zetten.

Met steun van regeringspartijen VVD en CDA vroeg oppositiepartij SP vervolgens een debat met Kamp aan. Volgens SP-Kamerlid Paul Ulenbelt laat de minister de afgelopen tijd regelmatig ‘ballonnen op’ over een harde aanpak van illegale arbeid en het uitzetten van werkloze Polen. Ulenbelt verweet de VVD-bewindsman ‘stoere taal voor de verkiezingen’ voor de Provinciale Staten op 2 maart.

Kamp zei nog in overleg te zijn met collega-ministers Gerd Leers (Immigratie) en Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken). Hij zegde toe voor 1 april een brief te sturen. De Kamer wil daarna het debat dat de SP heeft aangevraagd, houden.

De minister wil onder meer met gemeenten afspraken maken. Zo moeten arbeidsmigranten in Nederland sneller worden ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie, zodat beter gecontroleerd kan worden op de huisvesting die hun baas moet regelen. Hij zei ook dat werkloze Polen die een bijstandsuitkering aanvragen of voor overlast zorgen, hun verblijfsrecht verliezen en terug moeten naar hun land van herkomst.

Maar volgens Van Hijum, Ulenbelt en hun PvdA-collega Hans Spekman zijn dit zaken die allang wettelijk zijn geregeld of niet mogelijk zijn wegens Europese regels en verdragen. Ulenbelt wees erop dat Polen EU-burgers zijn. Volgens hem doet de Kamer niet voor niets onderzoek naar Europese belemmeringen om problemen met Oost-Europese arbeidsmigranten aan te pakken. Spekman: ‘De crux is niet het aanpakken van de Polen, maar het aanpakken van de werkgevers die ze uitbuiten.’

Kamp zei ook in overleg te zijn met de uitzendbranche. Werkgevers die buitenlands personeel naar Nederland halen, moeten volgens hem ‘niet de andere kant uitkijken’ als ze geen werk meer voor deze mensen hebben. Hij wil afspraken maken met uitzendbureaus dat ze niet alleen de heenreis en het verblijf hier van Polen regelen, maar ook de terugreis om te voorkomen dat werkloze arbeidsmigranten gaan zwerven en voor overlast gaan zorgen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. De politiek wordt met de dag ongeloofwaardiger. Hier moet duidelijk actie worden genomen anders zitten we dadelijk met nog meer problemen. Iedereen inschrijven GBA en ben je langer dan 6 maanden werkeloos terug naar eigen land. Anders komt de golf van Bulgaren en Roemenen op ons af en verdrinken we als maatschappij. Graag actie

  2. Henk Kamp snapt het nog niet helemaal
    Inschrijven in gba betekend meer rechten
    De linkse elite van vroeger heeft de term gastarbeider niet goed begrepen.(Als het feest over is naar huis )
    De bonden maken de uurlonen onnodig hoog (dit werkt illegale arbeid in de hand)
    Hoe kan een pool uitgebuit worden als hij in nederland 4 maal zo veel verdiend als in polen.Henk Kamp kom een keer praten met mensen die veel ervaring hebben,niet alleen naar de linkse elite luisteren.

Reageer