‘Kamp wil nog eens twee jaar Bulgaren en Roemenen weren’

1

Minister Kamp wil de regels voor Bulgaren en Roemenen om hier te komen werken nog niet versoepelen. Bronnen bevestigen dat hij komende vrijdag aan het kabinet zal voorstellen om hen nog eens twee jaar te weren van de Nederlandse arbeidsmarkt.

Kamp is bang dat er te veel Roemenen en Bulgaren naar Nederland komen, die vervolgens in de illegaliteit zullen verdwijnen.

Werkvergunningen
Nederland is een van de Europese landen die de toegang van Roemenen en Bulgaren nog beperken. Voor 31 december moet besloten worden of er voor hen nog werkvergunningen nodig zijn. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV hadden vorig jaar ook al afgesproken de beperkingen voorlopig te handhaven. Binnen de coalitie bestaat de vrees voor een grote toestroom van Bulgaarse en Roemeens arbeidskrachten.

In strijd met de regels
Het plan van Kamp is in strijd met de Europese regels die erin voorzien dat Roemenen en Bulgaren mogen blijven als ze ergens drie maanden of langer hebben gewerkt, aldus de NOS.

Rapport 
Vorige week kwam de Europese Commissie in een rapport nog met een positief oordeel over de bijdrage in allerlei landen van Roemenen en Bulgaren. Volgens de commissie vullen arbeiders uit de twee Oost-Europese landen vacatures op waarvoor een tekort aan werknemers is, zoals in de bouw en horeca. De komst van de Roemenen en Bulgaren leidt volgens het rapport ook niet tot meer werkloosheid bij de andere werknemers in het land.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Dit is een goed idee. Eerst de problemen met de Poolse werknemers oplossen, zoals huisvesting en scholing en betaling. We hebben en krijgen een veel grotere werkloosheid en die moeten eerst oplossen voordat de grenzen weer worden opengesteld. De politiek dacht eerst 20.000 Oost Europese werknemers zich zouden vestigen in Nederland. Maar er waren er vele malen meer en je kan zien wat voor problemen dat veroorzaakt in de grote steden. Dus eerst probleem oplossen en dan misschien er over nadenken.

Reageer