‘Polen verdienen respect’

4

Vorige week heeft Frank van Gool, directievoorzitter van OTTO Workforce, namens de Poolse stafmedewerkers van de uitzendorganisatie, een brief aangeboden aan premier Rutte, met de oproep iets te doen aan de negatieve beeldvorming rondom Polen.

In de brief doen de stafmedewerkers onder andere hun beklag over de plannen van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, om Polen zonder werk het land uit te zetten. ‘Door het wangedrag van een enkele landgenoot wordt de hele Poolse gemeenschap in Nederland in de hoek gezet.’ ‘Het lijkt wel of ‘de Polen’ geen goed kunnen doen. En dat terwijl de overgrote meerderheid van de Polen in Nederland fatsoenlijke, hardwerkende mensen zijn met het hart op de juiste plaats.’

De stafmedewerkers melden in de brief dat ook zij vinden dat de incidenten en misstanden aangepakt moeten worden en willen graag met premier Rutte van gedachte wisselen over dit onderwerp.

Ook Claudia Füss, directeur van de Vereniging Internationale Arbeidsbemiddelaars, vindt het onterecht dat er zo negatief over Polen gesproken wordt. ‘Verreweg de meeste Poolse migranten werken keihard en naar volle tevredenheid van de opdrachtgevers. De gevallen waarbij iets misgaat met een Pool worden breed uitgemeten in de media en dan lijkt het alsof er heel veel incidenten zijn met Polen, terwijl de cijfers een heel ander beeld laten zien.’

Maar niet alleen vanuit de bemiddelaars is er kritiek op de plannen van minister Kamp. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vinden dat de minister een grote groep Oost-Europese arbeidsmigranten verkeerd in de schijnwerpers zet, terwijl arbeidsmigranten hard nodig om de Nederlandse economie op de been te houden. ‘Het merendeel van de Oost-Europeanen werkt hard en zorgt niet voor problemen.’

EU-richtlijn

Ook vanuit de Europese Unie worden de plannen van minister Kamp nauwlettend in de gaten gehouden. Het terugsturen van Polen zonder baan is in strijd met de EU-richtlijn over het vrije verkeer van personen. Volgens de Volkskrant heeft Eurocommissaris Viviane Reding van Justitie Nederland vrijdag gewaarschuwd dat het de EU-richtlijn over het vrije verkeer van personen moet respecteren. Als Nederland zich niet aan de richtlijn houdt zal de Europese Commissie ‘luid en duidelijk’ van zich laten horen.

Volgens minister Kamp is de richtlijn bedoeld om in andere Europse landen te werken, en niet om daar een beroep te doen op de bijstand of bijvoorbeeld daklozenopvang.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

4 reacties

  1. Enkele dagen terug nog zo slecht in de media en nu samen met de Premier op een foto!

    Waar werkte de overheid ook alweer aan? Jeetje, dit zegt voldoende over hoe de overheid het e.e.a. aan wil pakken betreffende malafide uitzendbureaus!

    Persoonlijk weet ik niet wat er gebeurt binnen Otto, maar dat er zoveel stakingen etc zijn, zegt wel voldoende toch!

  2. Fiorella Marrtijnse op

    Bij Taalinstituut De Wester leren veel Polen Nederlands. en ik ben het er volledig mee eens dat het voornamelijk hardwerkende, gewetensvolle mensen zijn die er echt alles aan doen om een goede prestatie neer te zetten. Ze zijn vaak ook heel behoorlijk opgeleid en de taal maken ze zich goed eigen. Ik heb daar wel respect voor.

Reageer