Uitzendbureaus ontvangen huisvestingskeurmerk

0

Minister Stef Blok (Wonen) heeft donderdag de eerste keurmerken uitgereikt voor huisvesting van arbeidsmigranten aan huisvestings- en uitzendbureaus.

De uitzendbureaus Aldiver, Bikkel, Hobij, Sherpa Force, SUIT, Synergie, Technicall ontvingen het  keurmerk van Stichting Normering Flexwonen. Ook de huisvestingsbureaus Work&Stay en RIEFF kregen het keurmerk. Het kwaliteitsstempel maakt voor gemeenten, werkgevers, werknemers en buurtbewoners meteen duidelijk dat de woning van een arbeidsmigrant deugt. De locaties die het keurmerk hebben worden jaarlijks door de stichting fysiek gecontroleerd op leefruimte, brandveiligheid, administratie en beheer, hygiëne, een minimum aan sanitaire voorzieningen en kookgelegenheid.

De uitzendorganisaties die nu het keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen hebben ontvangen voldeden al aan de huisvestingsnormen die de ABU en de NBBU in hun cao’s stellen. De uitzenders waren daarom al in het bezit van het keurmerk van Certified Flex Home. Het keurmerk van Certified Flex Home zal geleidelijk worden vervangen voor het keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen. Met de oprichting van het nieuwe keurmerk kunnen ook ondernemingen uit andere branches en onafhankelijke verhuurders gecontroleerd worden op de huisvesting voor arbeidsmigranten. Nederland telt jaarlijks ongeveer 300.000 arbeidsmigranten.

Rotterdam

Vooral in grote steden levert de huisvesting van arbeidsmigranten nog wel eens problemen op. Eerder deze week werd duidelijk dat Rotterdam arbeidsmigranten niet zonder meer zal toelaten als op 1 januari de grenzen opengaan voor EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije. De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (Wonen) wil eerst controleren of iemand werk en goede huisvesting heeft en dan pas een burgerservicenummer (BSN) afgeven. De gemeente wil de leefbaarheid in de stad verbeteren door overbewoning en uitbuiting door malafide verhuurders hard aan te pakken.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer