Wet DBA treft hoogopgeleide zp’ers

0

De hoogopgeleide zp’er wordt hard getroffen door de Wet DBA. Vooral grote organisatie zijn huiverig geworden om hen in te huren.

Dit blijkt uit onderzoek van kennisbemiddelaar HeadFirst, in samenwerking met ZP Zaken en de onderzoekers van marktmonitor ZP Facts, onder duizenden zelfstandig professionals (zp’ers) en opdrachtgevers.

Zp’ers inhuren moeilijker
Een groot gedeelte van de opdrachtgevers (84%) vindt het met de komst van de Wet DBA moeilijker geworden om zp’ers in te huren. Met name grote organisaties blijken huiverig.
En dat merken zp’ers. Driekwart (74%) van de zp’ers ondervindt momenteel dat het door de Wet DBA moeilijker is een opdracht te vinden. En 38% van de zp’ers is concreet één of meerdere opdrachten misgelopen sinds de invoering van de wet. Zp’ers die op dit moment een opdracht hebben, lopen eveneens tegen problemen aan. Van hen geeft 44% aan zijn huidige opdracht niet te kunnen afronden of er wordt hen gevraagd via een andere constructie te werken.

Hoogopgeleide zp’ers
Vooral hoogopgeleide kenniswerkers zouden hard worden getroffen door de Wet DBA. Mike Korenvaar, financieel directeur bij HeadFirst: ‘De Wet DBA heeft als hoofddoel schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Onder zelfstandig professionals is hier minimaal sprake van, maar ze ondervinden wel bijzonder veel last van de wet. Met name door onzekerheid bij opdrachtgevers.’

Niet meer rechtstreeks inhuren
Volgens het onderzoek wijzigen opdrachtgevers het inhuurbeleid, waarbij zp’ers te horen krijgen dat ze niet meer rechtstreeks ingehuurd worden. Een gedeelte van de opdrachtgevers (11%) heeft zelfs de drastische beslissing genomen geen enkele opdrachtovereenkomst met zp’ers te verlengen.


Bron: HeadFirst/ZP Zaken

 

Lees ook:

Meer weten over de Wet DBA?
Het werken met modelovereenkomsten beloofde eenvoudiger te zijn dan met de VAR. Dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. De overgangsperiode, die nog loopt tot 1 mei 2017 en die is ingesteld om de nieuwe Wet DBA te laten landen, blijkt hard nodig te zijn. Maar de termijn neemt de onrust niet weg. Hoe ben je het best beschermd tegen claims van de Belastingdienst? Kom naar het Seminar Wet DBA op 13 december in Utrecht.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer