Detacheerder Quoratio: coronacrisis heeft ook gezond effect

0

Door de coronacrisis is de strategie van de Quoratio Groep om ‘minder mensen, maar meer seniors’ te leveren in een stroomversnelling gekomen. CEO Jochem Kentgens “Flexbedrijven die alleen maar mensen willen blijven leveren, gaan het niet redden. Dat is een gezond effect van deze crisis.”

Wat gebeurt er in jouw bedrijf als de coronacrisis uitbreekt? Hoe ga je daar mee om? En hoe zorg je ervoor dat je weer goed uit die crisis komt? In Flexmarkt doen vier flexondernemers hun verhaal. Dit interview met Jochem Kentgens, ceo van de Quoratio Groep, verschijnt begin september in Flexmarkt.

De Quoratio Groep heeft zich de loop der jaren heel bewust ontwikkeld van een werving en selectiebureau voor salarisadministrateurs naar een detacheerder van professionals in de HR, zorg en financiële administratie. “In ons streven naar duurzame groei hebben we in 2018 zorgconsultancybureau Zorgon overgenomen en in 2019 Verhoeve (interim financieel personeel)”, zegt CEO Jochem Kentgens, die de strategie daarachter toelicht. “Door de salarisadministratie en bijvoorbeeld de zorgadministratie te combineren, verbinden we de processen in de hele keten en zijn wij een echte kennispartner voor onze klanten in die domeinen.” Daarnaast heeft uitbreiding van het bedrijf tot doel recessiebestendig te zijn en te blijven.

Eerste klap opvangen

Vandaar dat de Quoratio Groep de eerste klap van de coronacrisis ook goed heeft kunnen opvangen. Kentgens: “De eerste drie, vier weken hebben we heftig crisismanagement moeten voeren. Opeens moeten enkele honderden professionals vanuit huis gaan werken voor opdrachtgevers. Dat is best lastig, zeker als een junior professional nog moet worden ingewerkt. Dus daar hebben we ongelooflijk veel tijd in gestoken. Maar het is gelukt, bijna geen enkele opdracht is door de coronacrisis onderbroken.”
Een geluk voor de Quoratio Groep is volgens Kentgens dat het geen ‘nice to have’-projecten zijn, maar dat hun professionals zich bezighouden met zeer bedrijfskritische processen. “De salarissen moeten doorbetaald worden en het crediteurenmanagement moet ook doorgaan.”

Lees ook: VvDN MarktMonitor: omzetdaling detacheerders -6%

Online opleiden

Een positief effect van de coronacrisis is dat de Quoratio Groep volledig is overgegaan op het digitaal trainen van zijn mensen. “Wij investeren altijd 5% van onze omzet in het opleiden van mensen. Dat is onze kracht en daardoor kunnen wij ondanks de krapte ook nog altijd de juiste mensen vinden. En dat trainen gebeurt nu vrijwel helemaal online, van vak- en systeemkennis tot persoonlijke ontwikkeling (soft skills) en het versterken van competenties.”

Alleen senior profielen

Een ander direct gevolg van de crisis is dat het actief werven van nieuwe professionals even stil ligt, vertelt Kentgens. “Vorig jaar hebben we 250 mensen aangenomen en de ambitie was om dit jaar 290 mensen aan te nemen, maar dat plan staat voorlopig in de ijskast. Eenzelfde omzet als vorig jaar, of een beetje groei, zou al mooi zijn. Alleen voor professionals met veel werkervaring zijn de recruitmentactiviteiten weer opgestart. Het afbouwen van de junior profielen ten gunste van de senior profielen is door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. We hebben van de nood een deugd gemaakt.”
Want de Quoratio Groep ziet de markt duidelijk veranderen en past haar strategie daarop aan. Aan de ene kant verdwijnt administratief werk steeds meer door robotisering. Niet voor niets heeft het bedrijf onlangs het failliete Vossius (consultancy en automatisering in zorgadministratie) overgenomen.
En aan de andere kant vraagt de steeds complexere wet- en regelgeving meer vakkennis van specialisten, meer seniors dus.
“Vandaar dat we niet langer streven naar zoveel mogelijk mensen op administratieve functies, maar wij willen bijdragen aan het stroomlijnen van systemen en geoliede processen bij onze klanten. We gaan zelfs een stap verder en noemen het ‘zero admin’, een toekomst waarin administratie niet aanwezig lijkt. Om dat te bereiken zijn steeds meer seniors nodig”, zegt Kentgens.

Effect coronacrisis

Snijdt de Quoratio Groep daarmee niet in zijn eigen vlees? “Ja, we plegen heel bewust kannibalisme. Maar als je alleen maar blijft vasthouden aan je eigen succes, ga je net als Kodak failliet.” Kentgens ziet dit ook gebeuren in de flexbranche. “Partijen die alleen maar mensen blijven leveren gaan het uiteindelijk niet redden. Je moet een duidelijk profiel hebben en echt meerwaarde voor jouw klant kunnen bieden. Eigenlijk is dat een gezond effect van deze crisis.”

De Quoratio Groep

In 2001 startte Quoratio vanuit een tot kantoor omgebouwd woonhuis in Zeist met het opleiden en bemiddelen van enkele jonge professionals tot salarisadministrateurs. Bijna twintig jaar later detacheert het bedrijf onder de naam Quoratio Groep circa 650 professionals in de HR, zorg en financiële administratie. Jochem Kentgens, van origine advocaat, bekleedde een directiefunctie bij Raet voordat hij in 2017 CEO van de Quoratio Groep werd.
Vorig jaar boekte de Quoratio Groep een omzet van 45,3 miljoen euro, een omzetgroei van 21% ten opzichte van het jaar daarvoor (Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2020).

Over Auteur

Reageer