VvDN MarktMonitor: omzetdaling detacheerders -6%

0

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) ziet de omzet als gevolg van de coronacrisis in het tweede kwartaal met 6% dalen ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat blijkt uit de eerste MarktMonitor die de branchevereniging voor detacheringsorganisaties heeft gepubliceerd. De VvDN-leden die hebben mee gedaan aan het onderzoek vertegenwoordigen een omzet van ongeveer 30% van de markt. De detacheerders markt wordt volgens onderzoek uit 2018 geschat op een omzet van 6,2 miljard euro.

Specialistische projecten lopen door

Vicevoorzitter Marcel van den Bekerom zegt in een toelichting op de uitkomsten: ‘Niemand ontkomt in deze tijd aan een krimpende markt. Wat we hebben gezien is dat als organisaties ingrijpen in een recessie, als eerste de uitzendkrachten en ZZP’ers het merken en voelen. Detacheringsorganisaties werken over het algemeen aan specialistische projecten die een langere doorlooptijd hebben.”

Ter vergelijking: de ABU Marktmonitor voor uitzendbureaus kent een veel groter krimp

Meer leegloop

Van den Bekerom vervolgt: “Maar ook deze projecten eindigen op enig moment, en in deze periode soms eerder dan verwacht. Het contract met de gedetacheerde medewerkers loopt ook dan door waardoor de inzetbaarheid van medewerkers onder druk komt te staan (de zogenaamde leegloop). Wat dat betreft zal het komend kwartaal spannend worden. Zien we nog een na-ijleffect of weet de gedetacheerde zijn functie te behouden? De leegloop is het afgelopen kwartaal wel gestegen en dat is uiteindelijk niet de bedoeling. Het percentage ‘leegloop’ is van 6,6% in het eerste kwartaal naar 7,5% in het tweede kwartaal gestegen.’

Grote verschillen per sector

De gevolgen van de coronacrisis voor de detacheringsbranche verschillen sterk per sector. Zo kenden dominante sectoren als ICT en zakelijke dienstverlening een omzetdaling van respectievelijk -15% en -13%. Volgens de VvDN kan de omzetkrimp in de ICT-branche worden verklaard door het zo snel mogelijk stilzetten van projecten door opdrachtgevers in tijden van economische tegenspoed. Transport, agrarisch en medische sectoren lieten een (kleine) plus zien.

Meer gedetacheerden in vaste dienst

Opvallend is dat het percentage gedetacheerden dat in vaste dienst is bij detacheerders is gestegen van 56,3% naar 58,5%. Van den Bekerom zegt hierover: ‘Het belang van de gedetacheerden wordt steeds duidelijker en het is zaak voor de bureaus om duidelijk te maken dat iemand die gedetacheerd wordt steeds meer perspectief wordt geboden. De bureaus bieden steeds vaker vaste contracten en bespreken opleidingen, carrièreperspectief en ambities.’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer