Lage salarisstijging zorgt voor dalende koopkracht

0

De collectieve salarisverhoging in Nederland valt voor 2012 lager uit dan de verwachte inflatie. Dit blijkt uit het Compensation Report 2012 van wereldwijd organisatieadviesbureau Hay Group.

 

Het onderzoek is gebaseerd op de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van 350.000 medewerkers uit ruim 500 Nederlandse organisaties. De collectieve salarisverhoging bedraagt gemiddeld 1 procent, terwijl de inflatie op ongeveer 2 procent uitkomt. De verwachting is dat de collectieve loonsverhoging nog verder zal dalen, naar een gemiddelde collectieve stijging van 0,9 procent in 2013. Dit zal, naast de aangekondigde hogere zorg- en pensioenpremies, hogere btw en hogere accijnzen op alcohol en tabak, de koopkracht laten dalen met minstens 0,75 procent.

Onderhandelen
Bedrijven staan onder druk en letten steeds meer op kosten, waaronder de loonkosten. Omdat alles duurder wordt, hebben medewerkers in deze tijden behoefte aan een hoger nettoloon. Om loonkosten te beheersen maar medewerkers wel tevreden te houden, wordt er steeds vaker onderhandeld met medewerkers. Anne Branger, Director Productized Services bij Hay Group Nederland: ‘Onderhandelen is de trend, zowel voor werkgevers als werknemers. Werknemers wisselen secundaire arbeidsvoorwaarden zoals leasebudgetten en bonusregelingen in om het nettoloon niet te laten dalen. Werkgevers kunnen de kosten van arbeidsvoorwaarden op deze manier gelijk houden, terwijl werknemers op korte termijn netto een gelijk salaris ontvangen of er zelfs op vooruitgaan. Hiermee worden secundaire arbeidsvoorwaarden ingewisseld voor loon.’

Naast de ontwikkeling van salarisstijgingen, kijken werkgevers steeds vaker naar het rendement op hun loonsom. Hierbij worden factoren als arbeidsproductiviteit, organisatie van het werk, uitvoeringskosten en minder gewaardeerde arbeidsvoorwaarden zorgvuldig bekeken.

Het merendeel (65%) van de organisaties hanteert een collectieve verhoging gebaseerd op een cao in combinatie met een individuele verhoging op basis van prestatie. Het gemiddelde stijgingspercentage van het totaal vast inkomen voor alle organisaties bedraagt 2,6 procent.

Onderzoek
Het Hay Group Compensation Report 2012 geeft inzicht in beloning in Nederland. Het onderzoek is gebaseerd op de primaire en een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden van 350.000 medewerkers bij 502 organisaties. Het onderzoek is gebaseerd op beloningsgegevens van een grote verscheidenheid aan functies in organisaties uit alle branches van het Nederlandse bedrijfsleven en de non-profit sector.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer