Nederlandse economie krimpt

0

De Nederlandse economie is plotseling gekrompen in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bruto binnenlands product daalde met 0,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

In het tweede kwartaal groeide de Nederlandse economie nog met 1 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. De krimp in het tweede kwartaal komt onverwacht. Economen hadden vooraf gerekend op een groei van gemiddeld 0,5 procent.

Volgens het CBS is de sterke groei van de export in het derde kwartaal afgezwakt. De uitgaven van huishoudens bleven bescheiden, die stegen met 0,6 procent ten opzichte van vorig jaar. De groei van de industriële productie was ook minder vanwege een groeivertraging in de chemie, aldus het CBS.

De krimp in de bouw hield aan, maar was iets minder dan in de voorgaande drie kwartalen. In het derde kwartaal lag de productie 8 procent lager dan een jaar eerder.

Een lichtpuntje was er op de banenmarkt, waar het herstel van de banengroei aanhield. In het derde kwartaal waren er 17.000 banen minder dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Dit is een daling van 0,2 procent.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer