Niet aansprakelijk voor stunt

0

Een werkgever die gediplomeerd personeel ter beschikking stelt, dat zich vervolgens niet houdt aan veiligheidsinstructies en op eigen initiatief grote veiligheidsrisico’s neemt, kan voor de schade niet worden aangesproken.

Een uitzendkracht plaatst met twee collega’s met behulp van een hijskraan steigers. De kraan bevindt zich boven op een gebouw van 35 meter hoog. Als het werk klaar is, haalt de kraanbediende de kraanhaak op verzoek van een collega op. Als grap pakt de uitzendkracht de haak vast en laat zich omhoogtrekken. Op 15 meter hoogte valt hij omlaag waardoor hij zwaar letsel oploopt. Hij stelt zowel zijn werkgever als de opdrachtgever aansprakelijk voor de schade.

De beslissing

De kantonrechter meent dat de uitzendkracht de schade niet heeft opgelopen terwijl hij krachtens zijn arbeidsovereenkomst werkzaamheden op de werkplek verrichtte. Om die reden is geen sprake van aansprakelijkheid van de werkgever. De werkgever heeft de schade niet kunnen voorkomen, daar deze uitsluitend het gevolg is van bewust roekeloos handelen van de werknemer. De werknemer beschikte over de vereiste veiligheidsdiploma’s en had zich dienen te realiseren welke risico’s hij nam toen hij zich door de kraan omhoog liet tillen.

Commentaar

De werkgever heeft zich voldoende ingespannen door personeel aan te trekken dat beschikte over de noodzakelijke veiligheidsdiploma’s. De veiligheidsinstructies van de opdrachtgever waren voldoende toereikend. Het kan niet worden voorkomen dat werknemers op eigen initiatief gevaarlijke spelletjes spelen.

mr J.M. Caro, Werk & Wet

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer