Zes Denkhoeden

0

Tijdens het werkoverleg komen steeds dezelfde
problemen naar voren. Het lijkt soms wel of alle teamleden vastzitten in een
verstokt denk- en werkpatroon. Je bent op zoek naar een methode om deze sleur te
doorbreken.

De methode van Edward de Bono biedt een originele manier om besluitvormingsprocessen te stroomlijnen. Het denkproces wordt namelijk opgesplitst in zes denkniveaus, voorgesteld door zes verschillende hoeden.
 
De witte denkhoed staat voor denken, in de vorm van feiten, cijfers en informatie
Met de rode denkhoed op bekijk je een situatie in de vorm van emoties, vermoedens en intuïtie.
De zwarte denkhoed leidt tot een negatieve beoordeling, die tot uitdrukking brengt waarom iets niet zal functioneren.
De gele denkhoed is het tegenovergestelde: een positieve, constructieve beoordeling, met de focus op het opsporen van kansen.
Dan is er ook de groene, creatieve denkhoed en de blauwe denkhoed waarmee je de situatie afstandelijk en gecontroleerd bekijkt. 
 
De denkhoeden stellen je in de gelegenheid om het nadenken over een bepaald probleem of situatie te dirigeren. Deze methode is dan ook zeer bruikbaar in vergaderingen: de deelnemers worden gedwongen af te wijken van hun normale denkwijze.
Lees meer in ‘Zes denkende hoofddeksels’ van Edward de Bono (Uitgeverij Contact), kijk op zijn eigen website (www.edwdebono.com).
 
 
Auteur: Inge Berg

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer