Loonkloofbonus voor vrouwelijke IT-trainees

0

Een bonus voor vrouwelijke IT-trainees moet de loonkloof dichten én meer vrouwen richting de IT leiden.

Alyx, een startup die hoogopgeleide vrouwen heropleidt voor tech-functies, biedt haar trainees een maandelijkse bonus van 13% bovenop hun salaris. Deze ‘pay gap bonus’ is even hoog als de huidige loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland, en heeft als doel de kansengelijkheid in de IT-sector te verbeteren.

Daarbij is meer diversiteit in de IT hard nodig, aldus ceo Johanna Spiller in een persbericht. ‘Nog niet eens één op de vijf mensen die in de tech werken is vrouw.’ Alyx bewaart de bonus in een fonds, na afronding van het traineeship kunnen de vrouwen het opgespaarde bedrag inzetten voor diverse opleidingen, trainingen of bijscholing.

Genderkloof

Alyx is opgericht om de genderkloof in de IT te dichten. Het bedrijf rekruteert hoogopgeleide vrouwen zonder technische achtergrond, leert hen IT-skills en geeft ze vervolgens een plek als trainee in een partnerbedrijf waarvan het de bedoeling is dat ze na afronding van het traineeship er in dienst gaan. Ook in de techsector verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen én ze hebben minder hoge functies.

Om bij te dragen aan het dichten van de loonkloof voerde Alyx de pay gap bonus al direct vanaf de start in 2022 in. Momenteel heeft Alyx 25 trainees en zit er €50.000 in het fonds. Aan het einde van dit jaar verwacht de IT-startup €150.000 te hebben opgespaard. Alyx is het enige bedrijf in Nederland dat een pay gap bonus biedt.

Naast de pay gap bonus biedt Alyx tijdens het traineeship bijvoorbeeld ook een cursus over geld en het onderhandelen over promoties.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer