Aantal banen groeit minder snel

0

Het tempo waarin de Nederlandse arbeidsmarkt herstelt is in het eerste kwartaal afgenomen. Er kwamen zo’n 6.000 banen bij, terwijl er in het laatste kwartaal van 2014 nog 40.000 bij kwamen.

Dat maakte het CBS bekend.
Het is het vierde kwartaal op rij waarin het aantal banen toeneemt. In totaal zijn er het afgelopen jaar 65.000 banen bij gekomen. In de negen kwartalen daarvoor zijn echter in totaal 200.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan, zodat de werkgelegenheid nog altijd lager ligt dan eind 2011.

Gewerkte uren
Het aantal gewerkte uren, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, nam in het eerste kwartaal met 0,6 procent af ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. In de drie voorgaande periodes was nog sprake van een groei van het aantal gewerkte uren. De gemiddelde baan was goed voor 24 uur werk per week.

Meer uitzendkrachten
Net als de afgelopen kwartalen was er vooral meer plek voor uitzendkrachten. Ook kwamen er banen bij voor zelfstandigen. Het aantal werknemers in loondienst bleef stabiel ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. In die periode kwamen er voor die groep juist nog 30.000 arbeidsplaatsen bij.

Meer jongeren
Afgelopen kwartaal zaten 635.000 mensen zonder werk, wat neerkomt op 7,1 procent van de beroepsbevolking. Dat waren er 2.000 minder dan in de voorgaande periode. Vooral meer jongeren vonden werk. Het aantal mensen dat een jaar of langer langs de zijlijn staat nam toe, vooral onder 45-plussers.

Bron: ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer