ABN Amro: Daling omzet uitzendbranche gemaskeerd door hogere tarieven

1

Het Economische Bureau van de ABN Amro stelt dat de hogere tarieven voor uitzendwerk de omzetdaling hebben in de uitzendbranche hebben verzacht.

De ABN Amro stelt in haar junirapportage voor de uitzendsector in Nederland dat de omzet in het eerste kwartaal van 2012 met 1,9 procent daalde. De bank komt op dit percentage door de cijfers van het CBS en de ABU te combineren.

ABN Amro stelt bovendien dat de omzet in de branche lager was geweest als de uitzendtarieven niet maandelijks tussen de 0,8 en 2,0 procent opgeschroefd waren, zoals het geval was vanaf halverwege 2011. De analisten vinden de arbeidsmarkt nog steeds ongunstig en verwachten een economische krimp in 2012 van 0,6 procent. De fundamenten en indicatoren zijn, volgens hen, nog zwak door de ontwikkelingen en onzekerheid in Europa en daarbuiten. De teleurstellende arbeidsdata in de VS zijn volgens de analisten ook veelzeggend.

In de junirapportage schrijven ze dat de werkloosheid in 2012 verder zal toenemen tot 6,4 procent. In 2013 zal de werkloosheid zelfs 6,9 procent bedragen, schat de ABN Amro. 

De situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt blijft dus voorlopig ongunstig, aldus de ABN Amro. De analisten wijzen hierbij op het afnemende aantal uitzenduren (gemiddeld 4 procent per maand in 2012), de oplopende werkloosheid (nu 6,1 procent) en het aantal vacatures dat al drie kwartalen op rij aan het dalen is. Bovendien zijn ondernemers overwegend pessimistisch gesteld als het gaat om de vacature-ontwikkeling bij bedrijven in de komende drie maanden.

Gedurende economische mindere tijden neemt de vraag naar flexwerkers af, maar zodra de economie weer aantrekt, zal ook al snel de vraag naar uitzendkrachten en andere flexible krachten weer toenemen. Daaronder vallen echter ook de zzp’ers, die vanwege hun sterke groei een toenemende bedreiging voor de flexbrance zullen vormen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Zzp’ers die vanwege hun sterke groei een toenemende bedreiging voor de flexbranche zullen vormen.

    Een bijzondere constatering, die alleen maar iemand kan doen die niet in de branche werkt.

Reageer