Flexibele inhuur van personeel blijft onverminderd populair in 2015

0

Nederlandse ondernemingen kozen vorig jaar massaal voor de inzet van flexibele arbeid. Ook voor 2015 is de verwachting dat werkgevers volop gebruik gaan maken van de diensten van ZZP’ers, gedetacheerden en uitzendkrachten.

De markt voor de flexibele inhuur van arbeidskrachten groeit momenteel fors, zo blijkt uit de ABU-cijfers. En de veranderende wet- en regelgeving (Wet Werk en Zekerheid) lijkt deze ontwikkeling niet af te remmen.

Wet Werk en Zekerheid
De vakbonden en de PvdA reageerden vorig jaar op deze flexibilisering door de Wet Werk en Zekerheid te initiëren. Het doel is om meer mensen in een vaste baan te krijgen. Zo is geen proeftijd meer toegestaan voor contracten korter dan 6 maanden, geldt er een aanzegplicht bij contracten van 6 maanden of langer, komt er een kortere ketenbepaling en gaat er nieuwe regels gelden voor ontslag en transitievergoeding.

Modernisering Ziektewet
De vraag is nu hoe de markt gaat reageren op de nieuwe spelregels. Robert van Veggel, Managing Director, Hays Nederland, hierover: ‘De genoemde aanzegplicht kan in de praktijk verwarrend werken. Met betrekking tot de nieuwe regels voor ontslag en transitievergoeding verwachten wij dat ontslag goedkoper wordt, maar wel moeilijker, met name bij disfunctionerende medewerkers.

Werkgevers dragen sinds de modernisering van de Ziektewet in 2013 enorme risico’s, zelfs voor medewerkers die al uit dienst zijn. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid geeft werkgevers dan ook weinig reden om vaste aanstellingen te verkiezen boven flexibele inzet.

Wetgeving gunstig voor uitzendbureaus, payrollers en zzp’ers
In de visie van Hays biedt bestaande wet- en regelgeving een relatief gunstig kader, zowel voor uitzendbureaus, payrollers als voor de inzet van ZZP’ers. Van Veggel: ‘Opdrachtgevers hebben behoefte aan flexibiliteit, met name een steeds kortere time-to-hire is van belang. Zolang de economie niet echt aantrekt, blijven de belangen van werkgevers doorslaggevend in de balans tussen vraag en aanbod. Daarom zal ook 2015 volop gebruik worden gemaakt van ZZP’ers, payroll-, uitzend- en detacheringsbureaus.’

Bron: Hays

Lees ook:


Over de Modernisering Ziektewet: UWV: WGA-premie stabiel, lichte stijging ZW-premie en Eigenrisicodragers: de veranderingen in 2014.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer