Zelfstandige IT-professional blijft in trek

0

HR- en inkoopmanagers staan in 2015 positiever tegenover het inzetten van meer zelfstandige IT professionals. Waar in 2013 nog 60 procent van de organisaties aangaf minder externen in te zetten, is dit in 2014 fors gehalveerd. Nu verwacht slechts een derde (29%) minder externe IT’ers in te gaan zetten.

Dit blijkt uit onderzoek van FastFlex, managed service provider op het gebied van resource management, in samenwerking met onderzoeksbureau Metri onder 28 organisaties uit de top 100 meest inhurende bedrijven in Nederland.

Populairste IT-functies
Toegang tot expertise die intern niet ingevuld kan worden, blijft de voornaamste reden voor het inschakelen van zp’ers. De toenemende mate waarin organisaties migreren naar een cloudomgeving en de opkomst van The Internet of Things, zijn de voornaamste redenen dat zelfstandige IT’ers in trek blijven. Dit heeft ook invloed op het verschil in populariteit binnen IT-functies. Zo waren senior en medior Applicatie Developers het meest in trek; respectievelijk 12 procent en 7 procent van het flexibele IT-domein bestond uit deze functies. Ondanks een lichte daling ten opzichte van 2013, blijft ook de Infrastructuur Specialist in trek. Andere populaire functies binnen de flexibele schil zijn Business Analist, Program Manager, Project Manager en System & ICT Architect.

Lean en flexibiliteit staan voorop
De duur van opdrachten voor zelfstandige professionals binnen het IT-domein is aanzienlijk korter dan voorgaande jaren. Waar de opdrachtduur in 2013 nog tussen de een en twee jaar was, geeft bijna de helft (43%) van de organisaties aan dat de gemiddelde opdrachtduur teruggebracht is naar zes tot twaalf maanden. Slechts 18 procent ziet een stijging in de opdrachtduur. Zware, lange trajecten maken plaats voor meerdere kleine projecten waarin binnen een kort tijdsbestek iets opgeleverd moet worden.

Bron: FastFlex

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer