ManpowerGroup participeert in ‘Werk maken van talent’

0

Er komt €14 miljoen euro beschikbaar voor het werkgelegenheidsplan Amsterdam ‘Werk maken van talent’. ManpowerGroup Nederland wil in het kader van dit project binnen twee jaar 400 jongeren duurzaam aan het werk helpen.

Gisteren heeft Jilko Andringa, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland, een samenwerkingsovereenkomst getekend inzake het regioplan ‘Werk maken van Talent’, waarin het ministerie van Sociale Zaken en de Metropoolregio van Amsterdam (MRA) gezamenlijk ruim 14 miljoen investeren. Dit gebeurde tijdens een werkbezoek van minister Asscher aan IBM, waarbij de minister het plan aanbood aan de regio.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid betaalt daarvan €7 miljoen. De rest van het bedrag is afkomstig van het regionale bedrijfsleven, uitzendorganisaties, werkgevers- en werknemersorganisaties, overheden en kennisinstellingen.

Het geld is vooral bestemd om ervoor te zorgen dat mbo-talent, zzp’ers en ict’ers worden geschoold, zodat ze een grotere kans op werk maken. Bijvoorbeeld in technische en andere sectoren waar een tekort aan personeel is. Dat heeft minister Asscher bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan IBM Amsterdam waar het regioplan is gepresenteerd.

Jongeren aan het werk
ManpowerGroup Nederland wil binnen twee jaar 400 jongeren duurzaam aan het werk helpen. Binnen het totale plan worden tien ‘maatregelen’ uitgevoerd die in het teken staan van banen, scholing en begeleiding van talent naar kansrijke sectoren in de regio. ManpowerGroup Nederland richt zich op de maatregel ‘Brug onderwijs – arbeidsmarkt’. ‘Veel studenten vinden, als ze klaar zijn met studeren, niet de juiste weg naar de arbeidsmarkt’, aldus Jilko Andringa, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland en lid van de stuurgroep van het regioplan. ‘Ook zien we dat het bedrijfsleven vaak onvoldoende in staat is om met het specifieke talent in aanraking te komen dat voor hun organisatie relevant is.’ Om dit te verbeteren, worden 1000 jongeren in contact gebracht met 25 bedrijven uit Metropoolregio Amsterdam waar kansen zijn op werk. Beoogd is dat ten minste 600 jongeren de mogelijkheid krijgen om korte stages van in totaal 24 uur te lopen, en ervaring opdoen bij deze bedrijven. Andringa: ‘Wij zien dat het voor jongeren heel lastig is om een goed beeld te krijgen van wat bijvoorbeeld werken in de procesindustrie inhoudt. Het doel is om 100 jongeren op deze manier duurzaam te plaatsen.’

Maatregelen ‘Werk maken van talent’
Een greep uit de belangrijkste maatregelen uit het plan ‘Werk maken van talent’:

  • Startersbeurs: 1000 jongeren krijgen de mogelijkheid om korte stages te lopen en werkervaring op te doen bij bedrijven. Daarvan zijn 400 jongeren langer dan een half jaar werkloos.
  • 1400 leerlingen op mbo of vmbo niveau worden op de werkvloer door technische bedrijven getraind om hun beroepsvaardigheden te verbeteren.
  • 200 jongeren zonder startkwalificatie krijgen een entree-opleiding.
  • 70 zelfstandigen worden om- en bijgeschoold om hun kansen op werk te vergoten.
  • 180 werkloze hoger opgeleiden  worden omgeschoold naar een ICT-beroep.
  • Ruim 300 leerlingen doorlopen  een mbo Excellentie programma.

Sectorplannen
In totaal heeft minister Asscher €600 miljoen beschikbaar gesteld voor de sectorplannen. Werkgevers en werknemers leggen tenminste hetzelfde bedrag bij. Tot nu toe hebben meer dan 100 sectoren een aanvraag ingediend.

Vanaf januari 2015 start een nieuwe aanvraagperiode met de Brug-WW als nieuwe maatregel om ervoor te zorgen dat werkzoekenden makkelijker een baan vinden in een sector waar tekorten zijn.

Bron: rijksoverheid.nl/ManpowerGroup Nederland

Lees ook: Publiek-private samenwerking werpt zijn vruchten af

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer