Monster Employment Index naar laagste niveau in 3 jaar

0

Met een daling van 24 punten bereikte de Monster Employment Index – de
maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt – in Nederland
in januari het laagste punt in 3 jaar. Met 123 punten stond de Index 35 procent
lager dan een jaar geleden.

Waren er in december 2008 nog sectoren die een stijging lieten zien, in januari daalde de index voor álle sectoren en in álle provincies.
Werkgelegenheid daalde in januari in iedere sector en in alle provincies

‘Rekening houdend met de verwachting van de Europese Commissie dat de Nederlandse economie aanzienlijk zal krimpen in 2009, is het niet verrassend dat het Nederlandse bedrijfsleven terughoudend is in het werven van personeel’, aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. ‘Veel bedrijven verkleinen het aantal tijdelijke krachten en flexwerkers, wat leidt tot een daling van het aantal vacatures. Tot een aanzienlijke daling van de werkgelegenheid heeft het echter nog niet geleid. Dit toont wederom de opmerkelijke veerkracht van de Nederlandse arbeidsmarkt. Ondanks de dalende vraag ligt het online vacatureaanbod in de gezondheidszorg en de juridische sector hoger dan een jaar geleden.’

Aanbod transport & logistiek daalt wederom sterk
Het online vacatureaanbod nam in januari in alle sectoren af. Alleen binnen de agrarische sector daalde de Index slechts met 2 punten, de overige sectoren lieten een daling met dubbele cijfers zien. Net als in december daalde de Index van de sector transport & logistiek het hardst (-44). Vergeleken met vorig jaar januari staat de Index voor deze sector nu 37 procent lager. Ook het online vacatureaanbod voor de administratieve sector daalde sterk. De Index daalde met 43 punten, zo’n daling heeft deze sector nog niet eerder gemaakt. De publieke sector rapporteerde met een daling van 35 punten de derde achtereenvolgende afname, ook werkgelegenheid bij de overheid lijkt hiermee onder druk te staan.

Daling online vacatureaanbod door heel Nederland
Net als in december 2008 daalde ook in januari het vacatureaanbod in alle provincies. De Index van Flevoland daalde met 17 punten nog het minst. Groningen daalde met 33 punten het meest in januari. Het was alweer de achtste achtereenvolgende afname van het online vacatureaanbod in Groningen. Met name de financiële dienstverlening, onderwijs & training en de publieke sector daalden sterk. Ook de Index van Overijssel
(-32) en Noord-Brabant (-31) nam sterk af.

Ook daling Europese Index
De Europese Index daalde in januari met 26 punten naar 106, de sterkste daling sinds de start van de Index en de zesde afname van het online vacatureaanbod op rij. Hiervoor was vooral Duitsland verantwoordelijk (22), dat in januari voor het eerst minder online vacatures dan het voorafgaande jaar registreerde. Ook Italië (-26), Groot-Brittannië
(-30), Zweden (-24) en Frankrijk (-25) lieten een flinke daling zien. In België was de daling relatief gezien het kleinst (-3).

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer