Snel herstel op arbeidsmarkt voor IT’ers

0

De arbeidsmarkt voor IT’ers heeft zich snel hersteld tijdens de coronacrisis. Het aantal vacatures voor hoogopgeleid IT-personeel lag in het laatste kwartaal van 2020 zelfs hoger dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Salary Survey van recruitmentorganisatie Robert Walters.

Na een flinke dip in kwartaal twee van 2020 (14% minder vacatures ten opzichte van een kwartaal eerder) zette het herstel op de arbeidsmarkt voor IT-specialisten vlot in. In het laatste kwartaal van 2020 stonden er 28.904 vacatures voor hoogopgeleide IT’ers open, iets meer dan de 27.545 vacatures in kwartaal vier van 2019 (Bron: Jobfeed). Onder IT-professionals met een WO-achtergrond is er vooral vraag naar data-specialisten, zoals data analysts, data scientists en BI-experts.

Coronacrisis benadrukt belang IT

Volgens recruitment consultant Lars Spaans benadrukte de pandemie nog maar eens de noodzaak van een goede IT-afdeling en IT-infrastructuur. Veel moest op stel en sprong gedigitaliseerd en geautomatiseerd worden, wat na de initiële klap het herstel van de sector bevorderde.
Dat de verhouding tussen vraag en aanbod binnen de IT-sector voor de crisis behoorlijk scheef was, had daarnaast een dempend effect op de gevolgen voor IT-professionals. Spaans: “Zelfs al valt een aantal vacatures permanent weg, dan is de vraag nog altijd groter dan het aanbod.”

Meer IT’ers in vaste dienst

Sommige bedrijven die jarenlang moesten knokken om hoogopgeleid IT-personeel te werven zien de coronacrisis ook als kans, zo stelt Robert Walters. Vooral grote corporates en bedrijven in de publieke sector sloegen in 2020 hun slag op de arbeidsmarkt voor IT’ers door IT-experts in vaste dienst te werven.
Spaans benadrukt dat het tekort aan IT’ers door de pandemie niet als sneeuw voor de zon verdween, maar gedurende 2020 lagen vraag en aanbod wel dichter bij elkaar dan normaal. “Enerzijds lag de vraag naar nieuwe IT-werknemers gedurende het jaar lager. Anderzijds was er meer aanbod, omdat professionals die voor de crisis als zzp’er werkten ervoor openstonden om in vaste dienst te treden.”

IT’ers minder geneigd van baan te wisselen

Bedrijven die nu IT-personeel willen aantrekken, moeten de overstap wel aantrekkelijk maken, want volgens Spaans wisselen IT’ers door de pandemie minder snel van baan. “De afgelopen tien jaar kon je binnen IT de overstap altijd wel wagen. Als er iets misging had je zo weer een baan. Nu zie ik dat professionals voorzichtiger zijn. Ze staan bijvoorbeeld wel open voor een switch, maar dan alleen als ze direct een vast contract krijgen.”

Salarissen IT’ers stagneren

De salarissen binnen de IT-sector stagneerden in 2020, een trend die naar verwachting ook in 2021 voortduurt. Bedrijven kijken door de pandemie kritischer naar de beloningen, al zullen zij voor experts op bepaalde gebieden, bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, nog steeds bereid zijn veel te investeren.

De Salary Survey van Robert Walters is gratis aan te vragen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer