‘Impact Google for Jobs op vacaturemarkt nog beperkt’

0

Het afgelopen zomer in Nederland geïntroduceerde Google for Jobs zou de vacaturemarkt volledig op z’n kop gaan zetten. Luc Vaessen, eigenaar van diverse regionale vacaturessites in Noord-Brabant, stelt vast dat die impact tot nu toe heel beperkt is.

Recruiters en eigenaren van vacaturesites hebben er lange tijd met spanning op gewacht: de uitrol van Google for Jobs in Nederland op 25 augustus 2020. Via deze nieuwe zoekfunctie kunnen werkzoekenden direct via Google naar banen zoeken. Veel regionale vacaturesites hielden hun hart vast. Zou Google for Jobs het verkeer naar hun sites doen afnemen?

Negatieve impact

Ook Luc Vaessen vreesde voor de impact van Google for Jobs. Vaessen is eigenaar van diverse regionale vacaturesites voor gemeentes in Noord-Brabant, bijvoorbeeld voor gemeente Uden, gemeente Meierijstad, gemeente Bernheze en gemeente Boxtel. “We zagen dat Google for Jobs in andere landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk veel andere vacaturessites naar beneden drukte in de zoekresultaten. Daarom gingen we zelf ook uit van grote negatieve impact op het organische verkeer naar onze site. Via Google for Jobs kunnen werkzoekenden al direct in de Google-zoekresultaten vacatures te zien krijgen die bij hun zoekopdracht passen. Voor regionale vacaturesites zou dat weleens nadelig kunnen zijn voor het bezoekersverkeer.”

Positieve invloed

Maar vier maanden na de uitrol concludeert Vaessen dat die verwachtingen geen werkelijkheid zijn geworden. Hij merkt nauwelijks impact van de introductie van Google Jobs op elk van zijn vacaturesites. “Het organisch verkeer op onze sites is stabiel gebleven. En in totaal is Google for Jobs op dit moment verantwoordelijk voor nog geen 2% verkeer naar onze sites. Een klein percentage dus. Wel zien we dat de kwaliteit van het verkeer via Google for Jobs naar onze site goed is. Dat blijkt onder andere uit een lage bounce rate (het percentage mensen dat na één pagina wegklikt), de relatief lange tijd die mensen op een pagina doorbrengen en het aantal bezochte pagina’s per sitebezoek. In die zin kan Google for Jobs ook iets positiefs teweegbrengen.”

Regionale vacaturesites

Vaessen verwacht dat het aandeel bezoekers dat via Google for Jobs naar regionale vacaturesites komt de komende tijd aanzienlijk gaat toenemen. “Voor de werkzoekende is Google for Jobs ook nieuw. Een werkzoekende komt pas in aanraking met Google for Jobs wanneer hij of zij zoekt op zoekwoorden gerelateerd aan vacatures. Daardoor hebben veel Google-gebruikers deze nieuwe tool nog niet gezien. Zij maken er pas kennis mee zodra ze gericht op zoek gaan naar een nieuwe baan. Als meer mensen met de tool hebben kennisgemaakt, kan dat alsnog veel impact hebben op het verkeer naar regionale vacaturesites in heel Nederland. We wachten vol spanning af.”

Een van de genoemde vacaturesites is www.werkinuden.nl

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer