Detacheerder Quuks tackelt de schaarste aan Cobol-programmeurs

0

Banken, verzekeraars en overheidsinstellingen raken in de problemen door een tekort aan Cobol-programmeurs. Quuks springt in het gat.

Het probleem is feitelijk niet nieuw. De financiële sector, overheidsorganisaties, en andere grote bedrijven werken sinds de jaren 80 met Cobol-omgevingen. Technisch is er geen probleem. Een Cobol-omgeving is veilig, stabiel en robuust, reden waarom banken en instanties als de Belastingdienst en UWV erop draaien. Het probleem is het tekort aan Cobol-experts. Het gros gaat de komende jaren met pensioen en sinds de jaren 80 wordt de taal nauwelijks meer gegeven in het IT-onderwijs.

Tekort aan Cobol-programmeurs

Het tekort aan Cobol-programmeurs is een mondiaal probleem. Maar omdat Nederland eerder dan andere landen de digitalisering van administratieve processen omarmde, is er veel meer code op te ruimen, vertelde Vinju, van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in het Financieele Dagblad. “Daardoor hebben we al snel tien jaar aan extra code waar we iets mee moeten.” Afgelopen week spraken vertegenwoordigers van de financiële sector en de overheid bij het CWI over de aanpak van het Cobol-probleem.

Zij-instroom

Veel organisatie staan nu voor de beslissing verder ontwikkelen of uitfaseren. Maar zelfs bij uitfaseren is er nog minstens tien jaar nodig om de spaghetti aan codes te ontwarren. Toch is de kwestie niet hopeloos, benadrukte Vinju tegen de krant. “Cobol is geen ingewikkelde taal, dus bijvoorbeeld voor herintreders liggen hier mooie carrièrekansen.”

Matthijs Jansen sprong in dat gat en zette in 2022 Quuks op, dat kandidaten selecteert, opleidt in Cobol en ze detacheert. Vorig jaar begon hij met een pilot van twaalf kandidaten, die inmiddels succesvol bij opdrachtgevers aan het werk zijn. Bij de opdrachtgevers leren ze de fijne kneepjes van de programmeertaal, die bij elk bedrijf weer even anders is. “Gemiddeld duurt het drie jaar voordat iemand een zelfstandig werkend Cobol-programmeur is.”

Aan kandidaten geen gebrek

Opvallend genoeg is er aan kandidaten geen gebrek, vertelt Jansen. Alleen al door de huidige media-aandacht ontving hij binnen enkele weken ruim honderd sollicitaties. “Een carrière in de IT is voor veel mensen heel interessant. Maar waar kandidaten mee worstelen is: kan ik het wel en past het bij me? Die twijfel neem ik zowel bij hen als bij de werkgever weg met een zeer streng assessment. Van de tien kandidaten vallen er negen af. Maar de kandidaten die erdoor komen, blijven ook.”

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van Flexmarkt

Reageer