Van gaming naar developer bij Mysolution

0

Alex Shijan zat op een zijspoor. Hij heeft een achtergrond in de gaming-industrie, maar voelde zich niet thuis in die wereld. Via het omscholingsprogramma Make IT Work is hij nu aan de slag bij Mysolution als software developer. Mysolution is blij met deze geslaagde match op basis van cultuur en competenties. En dat geldt ook voor Alex, die deze carrièrekans met beide handen aangrijpt. “Je moet het willen, echt de drive hebben.”

Afgelopen voorjaar deelde Dirk Meeuws, Product Manager Mysolution, zijn visie op de The Great Reskill die volgens hem nodig is om de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken. Nieuwe beroepen en specialismen vragen om andere skill sets. Op de krappe, veranderende arbeidsmarkt moeten (flex)bedrijven ook kijken naar hoe zij zij- of herinstromers kunnen begeleiden naar ander, nieuw werk.

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe past Mysolution dit toe binnen de eigen organisatie? Onder het motto ‘practice what you preach’ maakt Mysolution gebruik van Make IT Work, een omscholingstraject op hbo-niveau met baangarantie in de IT. Mensen met een heel andere achtergrond die nog niet over de gevraagde kennis en IT-ervaring beschikken, maar wel over de juiste competenties en instelling, stromen via dit omscholingsprogramma de IT-sector in.

Zij-instromers

Dirk Meeuws over de samenwerking met Make IT Work: “Als leverancier van uitzend-, detacherings- en recruitmentsoftware hebben wij ook te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Het is lastig om mensen te vinden die over de juiste skills beschikken. Probeer maar eens in die nichemarkt Salesforce developers te vinden. Mede dankzij de samenwerking met Make IT Work lukt dat ons wel.”

Hoe werkt dat? Kandidaten die een baan in de IT ambiëren krijgen via het Make IT Work-programma een intensieve spoedopleiding om snel de benodigde skills onder de knie te krijgen. Tegelijkertijd biedt een bedrijf, in dit geval Mysolution, deze mensen een traineeship aan waarin zij hun nieuwe IT-kennis direct in praktijk brengen.
Mysolution kijkt bij de selectie van kandidaten dus niet zozeer naar het CV. Meeuws: “Make IT Work zorgt dat deze mensen over de hard skills beschikken, wij doen de match op soft skills. Voor ons is belangrijk dat een kandidaat past binnen de cultuur van Mysolution, ambitieus is, de juiste drive heeft. Die hoeft niet direct over alle kennis te beschikken, maar wel over de juiste competenties. En iemand moet er echt blij van worden om hier te werken.”

Van gaming naar uitzendsoftware

Eén van die mensen is Alex Shijan. Alex is sinds oktober 2021 in dienst bij Mysolution en is daar aan de slag als junior-developer. Hij is een echte zij-instromer. “Ik heb een achtergrond in de gaming-industrie, maar merkte tijdens stages al dat ik mij niet thuis voelde in die wereld. Ik wilde wel iets met programmeren doen.”

Alex over zijn ervaring met het opleidingsprogramma Make IT Work: “Het is een heel intensieve cursus, een soort bootcamp. Je moet wel enigszins stressbestendig zijn en je best doen om het bij te benen. Het is wel een opleiding op hbo-niveau. Je gaat echt terug de schoolbanken in en zit om 9.00 ’s ochtends in het leslokaal, in mijn geval bij de Hogeschool van Amsterdam.” Lessen, workshops en toetsen – het komt er allemaal bij kijken. Na de eerste periode (module) volgt er een evaluatie en wordt een go/nog go beslissing genomen. Alex: ‘”Je kunt dat zien als een versnelde propedeuse. Niet iedereen gaat verder. Je moet het willen, echt de drive hebben.”

Match

Ga je door, dan ga je ook via een traineeship aan de slag in het bedrijf, in Alex’ geval Mysolution. “Niet dat je meteen in het diepe wordt gegooid – je krijgt een mentor die je begeleidt – maar ik mocht wel al na twee weken werken aan de eerste echte oplossingen, features bouwen, bugs oplossen. Dingen die meteen in het systeem worden doorgevoerd en door klanten direct worden gebruikt. Dat geeft een fijn gevoel!” Dat zijn natuurlijk niet meteen de meest kritische onderdelen van het systeem, maar gaandeweg krijgen de trainees steeds meer verantwoordelijkheden en taken. Dat merkt Alex ook: “Mysolution is een groot bedrijf, maar met een heel platte structuur, heel open. Er heerst een cultuur waarin iedereen samenwerkt, elkaar steunt en bijspringt waar nodig. Dat is heel prettig, zeker als je nieuw bent.”

Alex Shijan: “Ik ben net gestart met een opleiding om SCRUM-master te worden.”

arbeidsAlex heeft gemerkt dat het hebben van de juiste instelling en competenties belangrijk is. “Ik heb vanuit de gaming-wereld geleerd SCRUM te werken en het ontwikkelproces is vergelijkbaar. Dus dat neem ik mee in mijn functie van developer.”
Dat er een match is tussen Alex en Mysolution is duidelijk. Alex heeft inmiddels een vast contract en is ambitieus. “Ik ben net gestart met een opleiding om SCRUM-master te worden. Ook dat kan binnen Mysolution, zij bieden mij echt kansen en doorgroeimogelijkheden.”

Slimme software

Bedrijven en recruiters zullen kandidaten als Alex meer en meer (moeten) benaderen en interesseren omdat het op deze krappe arbeidsmarkt een 100% match op functie-eisen en CV’s steeds lastiger wordt. Soft skills en potentie zijn aspecten waar recruiters meer op zullen selecteren.
En goede recruitmentsoftware maakt sourcing hierop steeds meer mogelijk. De ontwikkelingen van uitzendsoftware volgen elkaar snel op. De markt verandert (krapte) en de eisen van klanten veranderen. Zo moet moderne uitzendsoftware ook het matchen op soft skills door recruiters ondersteunen. Dirk Meeuws: “Onze software maakt dat je een laag dieper kunt kijken. Niet alleen naar skills, ook naar competenties. Zo kan zelfs een operazanger softwaredeveloper worden. Die is namelijk gewend met complexe programmatuur om te gaan, is waarschijnlijk dus analytisch sterk, kan goed plannen, en heeft ondernemerschap in zich. Die soft skills kun je inzichtelijk maken via software.”

Slimme software kan die soft skills van een kandidaat afleiden uit een CV, gesprekken, beoordelingen en zo een skill set creëren. En vanuit vacatures is te extraheren welke skills nodig zijn en vervolgens welke skills de kandidaat nog mist en wat is er nodig om die kandidaat klaar te stomen om die aanvraag wel in te kunnen vullen? Flexbedrijven en recruitmentbureaus zijn steeds meer bezig de gap te dichten door de skills en competenties aan te vullen met relevante cursussen of  opleidingen. Goede recruitmentsoftware biedt recruiters dat inzicht en vormt dus een belangrijke basis om uiteindelijk toch die match te maken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mysolution.

Over Auteur

Reageer