De nieuwste werkgelegenheidscijfers van ManpowerGroup Employment laten zien dat bedrijven wereldwijd optimistisch zijn over groei, met extra aandacht voor de IT-sector en het welzijn van Generatie Z.
ManpowerGroup Employment heeft weer hun onderzoek naar werkgelegenheidsvooruitzichten van het vierde kwartaal gepubliceerd. In deze laatste editie werden 40.340 werkgevers uit 42 landen ondervraagd over hun intenties op het gebied van werven in het vierde kwartaal van 2024.
NEO
De graadmeter NEO (Net Employment Outlook) wordt internationaal gebruikt voor trends op de arbeidsmarkt. Het percentage van werkgevers die verwacht meer personeel aan te nemen in het vierde kwartaal, is 25 procent van de ondervraagden. Dit is berekend door het percentage werkgevers dat verwacht dat het personeelsbestand zal afnemen, af te trekken van het percentage werkgevers dat van plan is om personeel aan te nemen.
Personeelsgroei verschilt per land
Per land is dit aantal erg verschillend: volgens het onderzoek verwacht India het meeste personeel aan te nemen, maar liefst 37 procent. Dat is meer dan het gemiddelde, want globaal verwacht 25 procent dat het personeelsbestand toeneemt. In Nederland zitten we ook boven het gemiddelde met 30 procent.
Wereldwijd verwachten werkgevers het meeste personeel aan te nemen in de IT-sector. Dit is 4 procent meer in die sector, vergeleken met het vierde kwartaal van 2023.
Een gezonde werk-privébalans
Ook de trends op het werk zijn gemeten door ManpowerGroup, waaronder het werkplezier en stresslevel van het werk. Maar liefst 58 procent van de werkgevers ziet dat personeel uit Generatie Z dagelijks stress ervaart op het werk. Dit klopt volgens Generatie Z niet helemaal, want 29 procent hiervan is het hier niet mee eens. Toch zegt 76 procent van de werkgevers dat zij Gen Z zo goed mogelijk ondersteunen bij het creëren van een gezonde werk- privébalans.
Het bevorderen van een gezonde werk-privébalans is voor een groot deel van de bedrijven de grootste prioriteit. Maar liefst 46 procent van de ondervraagden beaamt dit. Op de tweede plek staat het ontwikkelen op technologisch gebied. Op de derde plek staat het trainen van managers, om ervoor te zorgen dat zij hun personeel beter kunnen ondersteunen.
Wereldwijd personeel gezocht
Een meerderheid van 73 procent van de organisaties in de communicatiesector meldt dat ze moeite hebben om het juiste talent te vinden voor hun bedrijf. De wereldwijde NEO voor deze sector is 16 procent. Dit cijfer steeg met 5 procent ten opzichte van vorig kwartaal, maar daalde 15 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
In de consumptiegoederen- en dienstensector meldt maar liefst 76 procent dat ze moeite hebben bij het vinden van genoeg geschikt personeel. De arbeidsmarkt is krap, want in bijna alle sectoren ligt dit boven de 70 procent. In de energiesector is dit bijvoorbeeld 71 procent, in de financiën en onroerend goed sector 72 procent, in de zorgsector 77 procent, in de logistieke sector en de IT-sector 76 procent.
Meer weten?
ManpowerGroup Employment onderzoekt op veel verschillende vlakken de markt van werving en selectie. Denk aan LGBTQIA+ inclusiestrategieën en het verschil in personeelstekorten per land. Vind het hele onderzoek hier.
Bron: ManpowerGroup Employment
Lees ook: Werkgeluk onder druk, opvallende daling