Wie helpt de ‘ouderen’ aan een baan?

0

De ‘oudere’ (45-plusser) werkzoekende heeft het nog altijd moeilijk op de arbeidsmarkt, ondanks de krapte en het personeelstekort. Daar moet iets aangedaan worden. En dus komt de politiek en de markt met creatieve initiatieven. Maar ondertussen is het de uitzendsector die de oudere op dit moment echt aan baan helpt.

Deze week is Grey Valley in Zoetermeer geopend. Dit moet een ‘broedplaats’ worden voor start ups die zich richten op de ouderenmarkt. Want de markt voor producten en diensten groeit enorm door de vergrijzing. Een van de start ups die zich al hebben gevestigd in de Grey Valley is detacheerder 50Dus. Deze detacheerder richt zich op 50-plussers die geen werk hebben en bereid zijn via een fulltime werk-/opleidingstraject aan de slag te gaan. De 50-plusser krijgt dan drie jaar de tijd om zichzelf te bewijzen bij de werkgever waar hij of zij is gedetacheerd. Een leerwerktraject voor ouderen dus.

VVD wil ‘doorstartbaan’

Ook VVD-Kamerlid Dennis Wiersma ziet wel iets in zo’n soort constructie. Wiersma heeft een voorstel ingediend om langdurig werkloze 45-plussers weer aan de slag helpen met een zogenoemde ‘doorstartbaan’. Zij krijgen dan een contract voor drie jaar, inclusief scholing. Daar staat tegenover dat zij beginnen met een lager salaris. Het idee is dat in het eerste jaar 80% van het marktsalaris wordt betaald. Wiersma: “ouderen hebben ontzettend veel kennis en ervaring, die we hard nodig hebben op onze groeiende arbeidsmarkt. Daarom moeten we creatiever zijn om hen te helpen.”

Uitzendsector biedt oudere werk

Mooie initiatieven, maar het is vooralsnog de uitzendsector er echt in slaagt werkloze ouderen aan een te helpen. Uit de Uitzendmonitor 2018, een onderzoek van KBA Nijmegen, bleek onlangs dat in tien jaar tijd het aantal 45-plussers dat via uitzendbureaus een baan vindt is verdubbeld van ruim 100.000 naar 200.000.
De meeste (59%) van de uitzendkrachten van 55 jaar of ouder die werkloos wordt, gaat binnen een jaar weer aan de slag als uitzendkracht. En van alle WW’ers die na hun uitkering een uitzendbaan hebben gevonden, is 76% drie jaar later nog aan het werk.
Volgens de ABU toont het onderzoek aan dat de inspanningen in de branche – onder meer het Actieplan 55PlusWerkt in samenwerking met het UWV – hun vruchten afwerpen. (lees ook de ABU-whitepaper De maatschappelijke waarde van uitzendwerk voor de arbeidsmarkt.)

ABU/ANP/Sprout/50Dus/Flexmarkt

Lees ook: Aantal oudere uitzendkrachten verdubbeld

 

Over Auteur

Reageer