Aanpak fraude in het Westland werkt

0

Tuinders in het Westland zijn vorig jaar minder vaak betrapt met illegale arbeid, maar het is volgens minister Kamp (SZW) nog steeds een groot probleem.

,,Er zijn nog steeds te veel fraudeurs”’, aldus de bewindsman maandag in reactie op voorlopige resultaten in 2010 van het Westland Interventieteam (WIT), waarin onder meer de Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Vreemdelingenpolitie, uitkeringsinstantie UWV en gemeenten samenwerken.

In 2010 controleerde het WIT gericht bij ongeveer driehonderd bedrijven. In 18 procent van de gevallen bleken tuinders vreemdelingen illegaal in dienst te hebben of onder het minimumloon te betalen. Een jaar eerder was dit nog bij ongeveer een kwart van de gecontroleerde bedrijven in het Westland het geval. Er is sprake van een daling, maar de fraude is nog altijd fors hoger dan het gemiddelde in de tuinbouw elders in het land. Dat ligt op circa 7 procent.

Kamp noemt de daling ,,goed nieuws voor de bonafide tuinders in het Westland", die minder te maken hebben met oneerlijke concurrentie door frauderende collega’s. Maar de minister stelt ook: ,,We zijn er nog lang niet.” Daarom gaan de inspecties van het WIT onverminderd door.

Ook de geconstateerde uitkeringsfraude is gedaald. Het UWV heeft vorig jaar fraude met uitkeringen aan het licht gebracht voor in totaal 160.000 euro. In 2008 en 2009 vorderde het UWV nog 750.000 euro terug aan onterecht ontvangen uitkeringen voor werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer