ABU-cijfers tonen forse krimp uitzendsector

0

In de afgelopen periode (periode 5) daalde het aantal uitzenduren met 10% en de omzet van de uitzendsector daalde met 6% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de ABU over periode 5 (week 17 – 20, medio april – medio mei).

De verandering in het aantal uitzenduren en -omzet in deze periode is voor de drie grootste sectoren als volgt:

De ontwikkelingen per sector zijn als volgt:

  • administratieve sector: Het aantal uren daalde met 8% en de omzet daalde met 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar
  • industriële sector: Het aantal uren daalde met 11% en de omzet daalde met 7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar
  • technische sector: Het aantal uren daalde met 9% en de omzet daalde met 5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar

Uitzendbranche krimpt

De dalende omzet in de uitzendbranche doet zich sinds enkele maanden voor. In periode 3 daalde de omzet van de uitzendbranche voor het eerst (-2%), gevolgd door periode 4 (-3%). De forse omzetdaling in periode 5 (-6%) geeft aan dat dat de uitzendbranche duidelijk krimpt. Opvallend is dat in periode 5 van 2018 de omzet van de uitzendbranche nog met 12% groeide.

De daling in uitzenduren zette eind 2018 al in en de afgelopen periodes (periode 4 en periode 3) werd deze krimp in uitzenduren groter, met periode 5 dus als voorlopig negatief record van -10%.

Bron: ABU

 

Noot van de redactie:

Economische afkoeling?

Wim Davidse (hoofdredacteur Flexmarkt) spreekt van stevige cijfers, ook in historisch perspectief. Davidse vraagt zich af of deze krimp alleen te wijten is aan de krapte op de arbeidsmarkt, of dat ook de dalende industriële productie een rol speelt. Naast berichten van het CBS zou ook de relatief sterke daling in de industriële sector (uitzenduren -11%, uitzendomzet -7%) hierop duiden. Daarmee zouden deze cijfers een voorteken kunnen zijn van een periode van economische afkoeling, zo stelt Davidse.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer