ABU: uitzenduren en omzet eind 2013 gestegen

0

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten (uitzenduren) is in december met 2 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Uitzendbedrijven zagen hun omzet met 3 procent stijgen. Dat meldde de brancheorganisatie voor uitzendbedrijven ABU dinsdag.

Deze periode (periode 13, week 49 – 52) telde een gelijk aantal werkbare dagen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, er is dus geen correctie toegepast.

December: stijging
In de laatste 4 weken van het jaar waren de verschillen per sector wederom groot. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar zijn de administratieve en de technische sector gegroeid, terwijl de medische sector een enorme terugval kende:

  • De uren in de administratieve sector zijn gestegen met 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de omzet nam toe met 5%.
  • De uren in de industriële sector vertoonden een groei van 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de omzet nam toe met 5%.
  • Het aantal uren in de technische sector is toegenomen met 1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar; ook de omzet nam toe met 1%.
  • Voor de medische sector gold dat het aantal uren daalde met 33% en de omzet nam af met 31%.

Heel 2013: daling

In heel 2013 werkten uitzendkrachten 3 procent minder uren dan in 2012, na een krimp met 4 procent in het voorgaande jaar. De omzet van uitzendbedrijven zakte vorig jaar gemiddeld met 1 procent. De opbrengsten van de uitzendbureaus namen in 2012 met 2 procent af.

  • De administratieve sector heeft het jaar 2013 afgesloten met een daling in uren van 1%, de omzet bleef ten opzichte van 2012 gelijk.
  • De industrie liet een afname noteren van 3% in uren, de omzet is ten opzichte van het jaar 2012 gelijk gebleven.
  • De sector techniek is afgenomen met 5% in uren en 3% in omzet.
  • De medische sector heeft het jaar 2013 afgesloten met een daling in uren van 26% en in omzet van 23%.

Kentering

De uitzendmarkt toont sinds het najaar tekenen van herstel. Daarvoor nam de werkgelegenheid voor uitzendkrachten sinds begin 2012 bijna onafgebroken af.
In oktober 2013 stabiliseerde de uitzendmarkt zich en deze liet in november al een kleine groei zien. Deze groei heeft zich dus in december voortgezet. Ook uit CBS-cijfers blijkt dat er in de loop van 2013 een kentering optrad. Het aantal uitzenduren is in het derde kwartaal van 2013 voor het eerst toegenomen (0,5 procent)  ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Dat was de eerste stijging van kwartaal op kwartaal na vijf achtereenvolgende periodes van een daling.

 

Bron: ABU/ANP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer