Vraag naar technici blijft hoog

0

De vraag naar techneuten blijft groeien. De maandelijkse vraag naar technici lag over heel 2013 gemiddeld 20,8% hoger dan het voorgaande jaar. Probleem is dat de techneut nogal honkvast is.

Net als in de voorgaande drie kwartalen van 2013 lag de vraag naar technici in het vierde kwartaal ruim 20% hoger ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012. Zo was er in 2013 maandelijks een gemiddeld aanbod van ruim 3.700 vacatures voor hogeropgeleide technici; in 2012 waren dit er gemiddeld 3.100 per maand. Naar verwachting blijft de vraag naar technici in 2014 stabiel hoog.

‘Moeilijk voor werkgevers’
De lage bereidheid van technici om te veranderen van baan is echter bijzonder zorgelijk. Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de technische arbeidsmarkt 2013 van Stijn Berden, competence director Technology bij Yacht. Ondanks dit grote aanbod is slechts 5% van de hoogopgeleide technici actief op zoek naar een nieuwe baan. Berden: ‘Beperkte mobiliteit is op lange termijn funest voor organisaties. Met zo’n groot aanbod aan vacatures en de beperkte groep technici die actief op zoek is naar een nieuwe uitdaging, is het voor werkgevers noodzakelijk in te spelen op de behoeftes van technici om hen in beweging te krijgen. Maar ook voor technici zelf is het nodig in beweging te blijven om carrièremogelijkheden te blijven houden.’

Salaris op nr. 1
Uit het onderzoek blijkt dat salaris een bovengemiddelde pullfactor is voor deze groep, maar ook flexibele werktijden en pensioen zijn belangrijke voorwaarden en scoren bovengemiddeld ten opzichte van de hoogopgeleide beroepsbevolking. Berden: ‘Het is opvallend dat technici zo veel belang hechten aan het meer willen verdienen. Voorheen was het zo dat de technisch hoogopgeleide gewoon lekker z’n vak wilde uitoefenen. Nu ruikt hij kennelijk zijn kans. Wij denken dat het salaris niet zozeer voortkomt uit financiële onafhankelijkheid, maar waarschijnlijk eerder als waardering wordt verlangd voor hun bijzondere bijdrage.’

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer