Arrestaties wegens uitbuiting in binnenvaart

0

Een 35-jarige vrouw uit Delfgauw is woensdag aangehouden op verdenking van uitbuiting van Filipijnse matrozen in de Nederlandse binnenvaart. De vrouw werkt bij uitzendbureau Gyron Crew.

Justitie vermoedt dat het uitzendbureau in Werkendam de matrozen onder het minimumloon laat werken, aldus een woordvoerder afgelopen vrijdag. De Filipijnen werkten 10 of 11 uur per dag, 6 of 7 dagen per week. Zij mochten 8 maanden lang niet van boord. Op de site van het uitzendbureau Gyron Crew worden de voordelen van de Filipijnse uitzendkrachten genoemd. Een van die voordelen is het feit dat ze minder kosten dan Europese krachten: "For years already Philippine sailormen sail the Dutch inland shipping to the satisfaction of the ship owners as well as the captains. A considerable advantage of working with these individuals is that the wages are lower than for European personnel", aldus de site.

Het uitzendbureau Gyron Crew liet de matrozen twee contracten tekenen, schrijft de NOS. Volgens het eerste contract verdienden ze rond de 1300 euro per maand. Dit eerste contract werd gebruikt om de verblijfs- en tewerkstellingsvergunningen van de Filipijnen te kunnen regelen. De matrozen kregen in werkelijkheid echter ongeveer 400 Amerikaanse dollars (ongeveer 300 euro) per maand.

De vrouw is vrijdag door de rechter-commissaris voor 14 dagen vastgezet. Vorige week werd de 40-jarige eigenaar van het uitzendbureau al opgepakt. Ook hij zit nog vast.

De politie en de Arbeidsinspectie zetten vorig jaar oktober een grote actie tegen uitbuiting in de binnenvaart op touw. De zaak tegen het uitzendbureau in Werkendam is daar uit voortgekomen. De twee verdachten worden beticht van onder meer uitbuiting, een vorm van mensenhandel, aldus het Openbaar Ministerie.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer