Discussie over Bulgaren en Roemenen laait op

0

De pogingen van Lodewijk Asscher om Roemenen en Bulgaren te weren van onze arbeidsmarkt, zijn discriminerend en contraproductief. Dat zegt althans ondernemer Ed Sinke vandaag in de Volkskrant.

Sinke reageert hiermee in de Volkskrant op een brief waarin de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs sprak van een ‘code oranje’ als waarschuwing voor de negatieve aspecten van een ’te grote’ toestroom van arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europa.

Tekort aan vakmensen
Sinke wijst erop dat het burgers uit EU-lidstaten het recht hebben te wonen en te werken waar ze maar willen in de EU. ‘Hun dat recht ontzeggen, alleen omdat ze uit Bulgarije of Roemenië komen, is pure discriminatie’. Daarbij komt volgens Sinke dat acties in het Westland hebben aangetoond dat (Nederlandse, red.) laagopgeleide werkzoekenden niet in de rij staan om voor hun inkomen te werken. ‘Waarom zouden we gemotiveerde arbeiders weigeren voor werk dat wij niet willen doen, maar dat wel moet worden gedaan?’, zo stelt Sinke.
Bovendien is er in bepaalde sectoren een tekort aan vakmensen. Sinke: ‘Het is toch beter dat een bedrijf als IHC Merwede geschoold personeel uit Bulgarije en Roemenië haalt dan het bedrijf wegens structurele personeelstekorten naar bijvoorbeeld China moet verkassen?’.

Nederlanders negatief
Asscher staat echter niet alleen in zijn mening. In opdracht van de PPV – fervent tegenstander van het openstellen van de grenzen – heeft Maurice de Hond de stemming onder het Nederlandse publiek gepeild; hieruit blijkt dat acht op de tien Nederlanders negatief staat tegenover de komst van mensen uit het voormalige Oostblok. De discussie laait verder op nu de datum van 1 januari nadert, het moment waarop ook Bulgaren en Roemenen overal binnen de EU mogen gaan werken. Maar volgens de Volkskrant weigert Brussel te tornen aan het recht op vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Vanaf 1 januari 2014 is de Nederlandse arbeidsmarkt dus vrij toegankelijk voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije.

Net als Asscher vreest overigens ook brancheorganisatie ABU voor malafide uitzendbureaus die willen profiteren van de komst van meer werknemers uit Midden- en Oost-Europa.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer