Eis vakbond tegen Albert Heijn afgewezen

3

De rechtbank in Haarlem heeft de eis van FNV Bondgenoten om het aantal uitzendkrachten in de distributiecentra van het bedrijf drastisch te minderen vrijdag afgewezen.

Volgens de rechtbank had het supermarktconcern hier met de vakbond geen harde afspraken over gemaakt.

FNV Bondgenoten had vorige maand een kort geding aangespannen om Albert Heijn te dwingen het aantal uitzendkrachten in de distributiecentra drastisch te verminderen. Dat aantal bedroeg toen tussen de 40 en 50 procent van het aantal vaste krachten, terwijl AH beloofd zou hebben dat dit 23 procent zou worden, aldus de vakbond afgelopen maand. De rechter heeft echter anders besloten.

Een woordvoerster van AH zegt tevreden te zijn met de uitspraak. Ze voegt er aan toe dat het bedrijf graag verder wil praten met de bonden over de modernisering van de cao. Het terugdringen van het aantal uitzendkrachten kan een onderdeel zijn van die gesprekken.

FNV Bondgenoten reageert teleurgesteld op de uitkomst van het kort geding. Volgens de bond had AH eerder beloofd het aantal uitzendkrachten terug te brengen van 40 à 50 procent van het aantal vaste werknemers naar 23 procent. Het concern zou hierover ook beloften hebben gedaan. Maar AH ontkent dat en is dus door de rechter in het gelijk gesteld.
 
De vakbond zegt "door te gaan met de strijd om de explosieve groei van onzeker werk te stoppen”. Bestuurder Marcel Nuyten: ,,Keer op keer blijkt AH een onbetrouwbare gesprekspartner. En nu oordeelt de rechter dat er geen rechten kunnen worden ontleend aan de afspraak die wij in december 2010 maakten.” Hij spreekt van ,,juridische spelletjes”, waaraan de werknemers "weinig boodschap hebben”.
 
Volgens FNV Bondgenoten werken bij de zes distributiecentra van AH zo’n 3000 personeelsleden in vaste dienst en 1500 uitzendkrachten.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Het bedrijf beslist, niet de vakbond. Het zou toch van de gekke zijn als je eigen bedrijf niet mag runnen zoals je zelf zou willen. het wordt steeds gekker in Nederland.

  2. Welke FNV stropdas heeft dit verzonnen? Ik vraag me af wat het doel is van de FNV met deze actie. Het werken met uitzendkrachten is een mooi concept en biedt bovendien meer werkgelegenheid.

  3. Vakbondslid op

    @P: Hoezo steeds gekker? De rechter gaf AH toch gelijk en niet de vakbond? Iedereen kan een kort geding aanspannen, met het risico bakzeil te halen en op te moeten draaien voor de proceskosten.

Reageer