Fiscus ontmaskert geboefte in de uitzendbranche

0

Malafide uitzendbureaus kunnen straks makkelijker ontmaskerd worden dankzij een akkoord tussen de branche en de Belastingdienst.

 

De fiscus maakte gisteren bekend hierover op hoofdlijnen een akkoord te hebben gesloten met brancheorganisaties van uitzendbureaus.

SNA-certificaat
Bonafide uitzendbureaus die hebben aangetoond zich netjes aan de regels te houden kunnen een certificaat aanvragen. Voordeel van dit zogeheten SNA-certificaat is dat de opdrachtgever hiermee eenvoudig kan zien dat er sprake is van een betrouwbare uitzender, aldus het ministerie van Financiën.

G-rekening
Bij een gecertificeerd uitzendbureau kan de inlener op een geblokkeerde g-rekening de premies en loonbelastingen storten, zodat hij is ingedekt tegen fraude. De inlener is dan niet meer aansprakelijk voor achterstallige betalingen van loonheffingen en omzetbelasting, die de uitzender nog aan de fiscus verschuldigd is.

Voorzorgsmaatregelen
Met deze maatregelen komt het kabinet, samen met de sector, tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om via voorzorgmaatregelen het risico op naheffingen en boetes te elimineren voor bedrijven die personeel inlenen. Onderdeel daarvan is vrijwaring van aansprakelijkheid voor belastingen en premies wanneer gekozen wordt voor een gecertificeerd uitzendbureau.

Wetsvoorstel
Dit staat in de nota naar aanleiding van het verslag van het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi), dat door minister Kamp van Sociale Zaken mede namens staatssecretaris Weekers begin december naar de Kamer is gestuurd. In het wetsvoorstel wordt geregeld dat er een registratieplicht komt voor uitzendbureaus, met hoge boetes voor uitzendbureaus die zich daar niet aan houden en voor ondernemers die personeel inhuren via deze bureaus. Een wetsvoorstel hiervoor ligt sinds augustus bij de Tweede Kamer.

‘Makkelijk ontmaskerd’
“Hiermee wordt het kaf van het koren gescheiden. Malafide uitzenders kunnen zo makkelijker ontmaskerd worden. Bedrijven worden aangemoedigd zaken te doen met bonafide uitzenders, zodat alleen de uitzendbureaus die zich netjes aan de regels houden nog een certificaat verdienen en in zaken blijven.” aldus staatssecretaris Weekers op de website van het ministerie van Financiën.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer