FNV: werkgevers sjoemelen met flexkrachten

0

Vakcentrale FNV trekt bij minister Henk Kamp van Sociale Zaken aan de bel, omdat werkgevers zouden sjoemelen met flexibele contracten.

De vakcentrale ziet steeds vaker dat vaste werknemers worden ontslagen om vervolgens als freelancer of als ingehuurde kracht (payroller) te worden teruggehaald.

Volgens de vakbond mogen flexkrachten alleen worden ingezet om tijdelijke problemen op te lossen, zoals ziekte of plotselinge toename van de productie. Dat benadrukte FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag in haar nieuwjaarstoespraak.

Flexkrachten doen in veel gevallen hetzelfde werk tegen een lagere prijs, stelt de vakcentrale op basis van een eigen onderzoek. Ook hebben zij minder mogelijkheden een opleiding te volgen.

Ook CNV-voorzitter Jaap Smit is bezorgd over de tweedeling die hij op de arbeidsmarkt ziet ontstaan tussen mensen met een vast contract en "het geweldige leger" van flexkrachten.

De FNV is alleen voor flexibel werken, als de werknemer hierin ook wat te zeggen heeft. De vakcentrale heeft op de eigen website een meldpunt geopend waar mensen terechtkunnen met klachten over "gesjoemel met flexwerk".

VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen zich niet in de terminologie van de vakbonden: "Zonder flexibele schil zou de werkgelegenheid er in ons land aanmerkelijk minder goed hebben voorgestaan. Het Nederlandse banensucces is daar mede aan te danken."

De bonden gaan volgens de werkgeversorganisaties ook voorbij aan de groeiende behoefte bij veel werknemers om juist flexibel of als zelfstandige te gaan werken. "Bovendien gaat de FNV totaal voorbij aan de nauwe relatie tussen flexwerk en het rigide ontslagrecht in ons land. Door hardnekkig te weigeren over aanpassing van het ontslagrecht met de werkgevers te spreken promoot de FNV zelf toename van flexwerk", aldus de organisaties.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer