FNV beschuldigt opnieuw uitzender

0

De FNV beschuldigt opnieuw een uitzendbureau van onderbetaling van buitenlandse werknemers. De Brabantse uitzender Van Stokkom Detachering overtreedt volgens de vakbond de cao door van Poolse werknemers onterecht huisvestingskosten in te houden op het loon, tot wel 450 euro per maand. Dit stelt de FNV zaterdag na eigen onderzoek en inzage in loonstroken.

Uit de loonstroken blijkt volgens de vakbond dat Van Stokkom structureel te veel geld inhoudt van het loon van buitenlandse bouwvakkers, voor huisvesting, reiskosten van en naar het thuisland en levensonderhoud. Ook is het basis-uurloon lager dan het uurloon uit de cao, stelt de FNV. ,,Volgens de cao moet Van Stokkom de huisvestingskosten zelf vergoeden. De gehanteerde constructie leidt tot oneigenlijke concurrentie en verdringing”, zegt Karel-Jan Kivits van FNV Naleving.

Van Stokkom heeft enkele tientallen Poolse arbeiders in dienst. De bouwvakkers zijn onder andere actief op bouwplaatsen in Valkenburg, Maastricht, Leidsche Rijn en in Veghel.

Kivits: ,,We hebben Van Stokkom per brief opgeroepen te onderkennen dat ze fouten maken, en hen verzocht de onderbetalingen te herstellen en voor de toekomst uit te sluiten. Ze reageren niet op deze brief. Ook hebben we de SNCU ingeschakeld, de waakhond in de uitzendbranche. Die onderzoekt nu de gebruikte schijnconstructies.”

‘Nooit iets gehoord van FNV’

Directeur Rudy Van Stokkom zegt desgevraagd ,,perplex” te staan van de beschuldigingen. ,,Wij zijn een bonafide, volledig gecertificeerd bedrijf. Bovendien worden we ieder jaar streng gescreend. Wij weten echt niet waar dit vandaan komt.” Hij tekent daarbij aan ook nooit iets van de vakbond te hebben gehoord.

Vorige maand sleepte de FNV uitzendbureau Aelbers uit Doetinchem voor de rechter. Ook deze uitzender overtreedt volgens de vakbond de cao wegens onderbetaling van buitenlandse bouwvakkers. Aelbers stelt echter niets verkeerds te doen. Het uitzendbureau heeft enkele honderden Poolse, Hongaarse en Roemeense arbeiders in dienst en leent die uit aan grote bouwbedrijven als Heijmans, VolkerWessels en BAM. De rechter doet in deze zaak uitspraak op 1 oktober.

Bron: ANP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer