Huidige arbeidsmarkt vraagt om modernisering cao

0

Naar verwachting bestaat het aantal werkenden in Nederland in 2020 voor 30% uit flexwerkers. Het is tijd om de klassieke cao te moderniseren, vinden werkgevers en Piet Fortuin, de vicevoorzitter van CNV Vakmensen.

Piet Fortuin pleit voor raamwerkcao’s die niet alleen voor werknemers, maar ook voor contractors, schijnzelfstandigen en uitzendkrachten gelden. En daar mag iedereen over meepraten, niet alleen de leden van de bond. „We moeten een tweedeling van de arbeidsmarkt voorkomen”, zegt hij in De Telegraaf.

Raamwerkcao
Volgens Fortuin zouden we af moeten van de cao’s die allesbepalend zijn en ons meer richten op raamwerkcao’s waarin zaken als lonen en pensioenen zijn geregeld, terwijl zaken als roosters op bedrijfsniveau worden afgesproken. Ook uitzendkrachten, contractors en schijnzelfstandigen zouden onder die cao’s moeten vallen.

Evolutie
Van het merendeel van de werkgevers verwacht Fortuin dat ze voor een dergelijke regelgeving zouden zijn. “Van de werkgevers is 20% er alleen maar op uit om een zo goedkoop mogelijke medewerker te hebben. De overige 80% wil het gewoon graag goed geregeld hebben”, stelt hij. “Zaken als pensioen, veiligheid en arbo zouden ook voor hen in die cao’s geregeld moeten worden. Ik predik geen revolutie, maar een evolutie. En ik weet dat het mooi klinkt uit de mond van een CNV’er, dus ik maak dat punt zelf maar.” 

Lees ook: Slechts enkele cao’s aangepast aan Uitzendrichtlijn en NBBU-leden stemmen in met cao

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer