Hogere werkloosheid onder net afgestudeerden

0

De werkloosheid onder pas afgestudeerden en voortijdige schoolverlaters is weer toegenomen. Op alle onderwijsniveaus is het de afgelopen vijf jaar lastiger geworden om een baan te vinden. Daarnaast werkt een op de vier gediplomeerde schoolverlaters onder zijn of haar niveau.

Dat staat in het dinsdag gepubliceerde rapport Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2013, van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht. Voor het onderzoek zijn in 2011/2012 afgestudeerden en voortijdig schoolverlaters eind vorig jaar ondervraagd over hun intrede op de arbeidsmarkt.

De werkloosheid onder afgestudeerde mbo’ers (niveau Beroeps Opleidende Leerweg) is sinds 2008 verdrievoudigd. Eind 2013 had 17 procent geen baan of geen baan meer. Bij hbo’ers en universitair afgestudeerden was de werkloosheid eind vorig jaar 10 procent, tegenover 4 procent in 2008. Volgens een onderzoeker van de universiteit heeft slecht een heel klein percentage helemaal niet gewerkt tussen het afstudeermoment en de enquête 1,5 jaar later. ‘We hebben gevraagd of ze op dat moment werk hadden.’

Van de voortijdig schoolverlaters zat een derde anderhalf jaar later weer terug in de schoolbanken. Onder vmbo’ers is dat zelfs meer dan de helft.

(c) ANP 2014

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer