Forse stijging faillissementen uitzendbureaus en detacheerders

0

De afgelopen maand gingen bijna drie keer zo veel uitzendorganisaties en detacheringsbureaus failliet als in dezelfde periode vorig jaar. Een trendbreuk, aldus Faillissementsdossier.

Dat blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier. In november 2011 gingen er 28 bureaus failliet, terwijl dat in 2010 slechts 10 bureaus betrof. In de afgelopen drie maanden steeg het aantal faillissementen binnen de branche met ruim een kwart tot zestig. En dat lijkt op een trendbreuk, zo meldt Faillissementsdossier.

Krimpen
“Na de lastige jaren 2008 en 2009 ging het uitzendorganisaties vanaf het tweede kwartaal van 2010 redelijk voor de wind. Vooral vanuit de industrie en de logistieke wereld nam de vraag toe. Nu de economie weer verslechtert, zien uitzendbureaus vooral in deze sectoren de opdrachtenportefeuilles krimpen.”

Kleinere spelers
Het gaat vooral om de kleinere spelers in de branche, de gelukszoekers, aldus de website. Volgens de ABU en de NBBU hebben hun 1200 leden (tien procent van het totale aantal uitzend- en detacheringsbedrijven in Nederland ) minder last van faillissementen.

‘Kruimeldieven’
De arbeidsstrateeg en econoom Wim Davidse stelt in een interview met het Faillissementsdossier dat iedereen eenvoudig een uitzendorganisatie of detacheringsbureau kan beginnen. “Dat trekt ook mensen die niet zo in dit vak thuis zijn. Wanneer er dan, zoals nu, weer wat tegenwind opsteekt, gaan die vaak als eerste onderuit”,  aldus Davidse. Gespecialiseerde uitzendorganisaties houden het hoofd redelijk boven water. Het zijn vooral “de kruimeldieven” die alles aanpakken, die het zwaar hebben, zegt de econoom.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer