Kamercommissie spreekt met bonden en flexbranche

0

Vandaag voert de Vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een rondetafelgesprek over het thema Flexibiliteit en Zekerheid. Een van de partijen aan tafel is de ABU, die pleit voor betere voorwaarden voor flexkrachten.

 

“Een betere toegang voor flexkrachten tot de sociale zekerheid, een individueel scholingsrecht en een keiharde aanpak van malafide uitzendbureaus,” dat zijn voorstellen die brancheorganisatie ABU vandaag voorlegt aan de Vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Aanleiding voor het rondetafelgesprek zijn de ontwikkelingen in de beroepsbevolking en de toekomst van de arbeidsmarkt. In het bijzonder gaat het om de ontwikkelingen ten aanzien van de toename van flexibele arbeidsrelaties en de onzekerheden en de bestendigheid daarvan tijdens een economische crisis.

Toename flex

“De ABU is zeer ingenomen met het besluit van de Kamercommissie om de hoorzitting door te laten gaan (…). De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de flexbranche. Wij nemen de Kamerleden graag mee in de feiten en onze visie op de arbeidsmarkt als het om uitzenden gaat. We weerleggen graag het beeld van doorgeschoten flex. Aan de andere kant zal de behoefte aan flexibele arbeidskrachten in de toekomst zeker niet afnemen. De uitzendbranche is de best gereguleerde vorm van flexwerk, maar een aantal zaken rondom ‘de zekerheid’ moet wel verbeteren. We bepleiten een nieuw evenwicht in Flex en Zeker.” Het volledige statement van de ABU over Flex 2.0. staat op de website van de ABU.

Ook de FNV is een van de partijen aan tafel bij de Kamercommissie. De vakbond pleit er onder meer voor dat iedereen met een tijdelijk contract na een jaar een vast contract krijgt. Ook plaatst de bond grote kanttekeningen bij het fenomeen payrollen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer